Kina je smijenila funkcionera Komunističke partije povezanog sa sigurnosnim mjerama protiv Ujgura i drugih muslimana u zapadnoj regiji Xinjiang. Chen Quanguo jedan je od 25 članova kineskog Politbiroa, a prošle godine su ga Sjedinjene Američke Države uvrstile na svoju listu sankcionisanih osoba.

Promjena je uslijedila uoči 20. partijskog kongresa sljedeće godine, koji je zakazan za jesen. Odluka o smjeni čovjeka koji je postao lice politike Pekinga na tom području, osobe koju najčešće kritikuju za masovno zatvaranje, takođe bi mogla biti pokušaj obnavljanja imidža te azijske zemlje uoči Olimpijskih igara u Pekingu 2022.

Bivši vojnik je od avgusta 2016. bio najviši komunistički funkcioner u tom dijelu Kine, tri puta većem od Francuske. Prije svog dolaska u Xinjiang, bio je sekretar Kineske komunističke partije (CCP) u Tibetu između 2011. i 2016. Tamo se isticao uspostavljanjem reda nakon demonstracija i nizom napada na budističke redovnike.

Godine 2017. postao je član Političkog biroa, 25-članog upravnog tijela, što je unapređenje koje se smatra nagradom za ponovno uvođenje stabilnosti u regiji. Nakon njegove smjene, državni mediji potvrdili su imenovanje Ma Xingruija za za njegovog nasljednika, avio-inžinjera i trenutno guvernera provincije Guangdong.

Ova je najava stigla nekoliko dana nakon što je Washington uveo nove sankcije kineskim firmama, optuženim za kršenje osnovnih ljudskih prava. Neki kongresmeni i međunarodni parlamenti, kao i američki funkcioneri Bidenove i Trumpove administracije, opisali su ono što se dešava Ujgurima kao genocid.

Potpisivanje takozvanog "Zakona o sprječavanju prisilnog rada Ujgura" od strane predsjednika Sjedinjenih Država, Joea Bidena, azijska je zemlja opisala kao kršenje svog suvereniteta, "opasnu zavjeru" i nevjerojatnu propagandu kojoj samo služi kako bi "ukaljali imidž Kine na svjetskoj pozornici".

Bidenov prijedlog zakona temelji se na pretpostavci da se ne kulouje roba proizvedena na teritoriji na kojoj se Ujgure tjera prisilnim radom, uzimajući u obzir dokaze o masovnim hapšenjima i radnim logorima na tom području. Pritisak na međunarodne brendove da prestanu nabavljati pamuk iz provincije ne prestaje i raste.

Kina je u petak izjavila da žali i da se protivi Washingtonu zbog donošenja zakona o zabrani uvoza iz autonomne regije i pozvala Washington da prestane koristiti srodna pitanja za zaustavljanje razvoja nacije, navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Sjedinjene Države sankcionirale su Chena prošle godine zbog njegove uloge u kršenju ljudskih prava protiv Ujgura. Tadašnji državni tajnik Mike Pompeo tada je upozorio: "Nakon njegovog dolaska u pokrajinu, počeo je provoditi opsežan program nadzora, pritvora i indoktrinacije, ciljajući na ovu etničku skupinu i pripadnike drugih manjina."

Ujedinjeni narodi i grupe za ljudska prava procjenjuju da je više od milion Ujgura i pripadnika drugih manjina zatočeno u logorima za prisilni rad. Međutim, Kina je odbacila ove optužbe, navodeći da su kampovi osmišljeni za podučavanje radnih vještina i suzbijanje radikalizma.