Zamišljajući što bi njezin zaručnik objavio na Twitteru, Hatice Cengiz je napisala obraćajući se Bidenu: "Tako vi tražite krivce za moje ubojstvo? Krv iduće žrtve MBS-a (kako zovu Mohameda bin Salmana) na vašim je rukama".

Jamal Khashoggi, komentator Washington Posta kritičan prema saudijskoj vlasti, ubijen je i raskomadan 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu kamo je došao po dokumente za vjenčanje sa zaručnicom iz Turske.

Joe Biden je nakon ubojstva obećao da će monarhiju u Perzijskom zaljevu izopćiti iz međunarodne zajednice i odobrio je da se ukloni oznaka tajnosti s izvješća u kojemu se zaključuje da je prijestolonasljednik "odobrio" ubojstvo.

No predsjednik je u petak došao u kraljevsku palaču u Džedi, gdje je Mohameda bin Salmana pozdravio "šakom o šaku", što je čest oblik pozdrava nakon Covida-19.

"Prvi pozdrav predsjednika Bidena i Mohameda bin Salmana bio je gori od rukovanja - to je bilo sramotno", rekao je Fred Ryan, direktor naklade Washington Posta.

Joe Biden je u petak rekao da je upozorio saudijskog prijestolonasljednika da će "odgovoriti" u slučaju novog napada na disidente, smjerajući na "sramotno" ubojstvo novinara Jamala Khashoggija.

"Dao sam mu do znanja da će, ako se ovako nešto opet dogodi, dobiti odgovor, i više od toga", rekao je pred novinarima u Džedi, dodajući da je o tome razgovarao s MBS-om kojeg Washington optužuje da je naredio ubojstvo.