Muzej Key, smješten u Izmiru, ujedno i najsveobuhvatniji muzej klasičnih automobila i motocikala u Republici Turkiye, nudi pregršt informacija o svjetskoj historiji klasičnih automobila.

Glavnu kolekciju muzeja, kojeg su zaljubljenici u oldtajmere braća Murat i Selim Ozgorkey osnovali 2015. godine, čini 79 automobila i 40 motocikala. Muzej iznimno zanimljivog interijera prostire se na površini većoj od 7.000 kvadratnih metara, a oldtajmeri su izloženi u četiri dvorane.

Posjetioce muzeja, u kojem se nalazi i benzinska pumpa s originalnom opremom skupljanom do 1960-ih godina, dočekuje Benz Patent-Motorwagen, koji se smatra prvim automobilom, a kojeg je 1886. godine proizveo Karl Benz.

Među najreprezentativnijim primjercima su zasigurno prvi modeli brendova BMV, Mercedes-Benz, Cadillac, Ford i Porsche.

U muzeju je izloženo i više od 2.000 maketa automobila, više od 300 maskota i drugih predmeta ove tematike.

Muzej, koji privlači brojne domaće i strane turiste svih uzrasta, prošle su godine uprkos pandemiji koronavirusa posjetile 21.184 osobe.

Koordinatorica i stručnjakinja u Muzeju Key Selen Pekel kazala je kako je kreiranje kolekcije počelo 2001. godine. Dodala je kako su pored klasičnih automobila, izloženi i iznimno rijetki primjerci.

”Izlažemo modele koji su u nekim slučajevima proizvedeni u tri, ili u 100 primjeraka. Imamo i modele koji se više ne proizvode, ili su se proizvodili šest godina pa je kasnije fabrika zatvorena“, pojasnila je Pekel.

Navela je kako su izloženi prvi automobili mnogih brendova.

”Pored izloženih 79 automobila i 40 motocikala, u muzeju imamo i 2.550 maketa automobila različitih dimenzija. Najstariji automobil potiče iz 1886. godine. Prvi automobil u svijetu koji je dobio patent i najstariji motocikl iz 1885. godine. I to je model prvog motocikla u svijetu. Najnoviji modeli su iz 2020. godine“, rekla je Pekel.

Kaže kako imaju vrlo široku lepezu eksponata.

”Drugi najstariji model automobila je onaj iz 1903. godine. Imamo prve modele mnogih brendova, čak i posljednje modele određenih brendova prije nego što su kompanije zatvorene. Možete vidjeti iznimno rijetke primjere“, pojašnjava Pekel.

U muzeju su izloženi i orginalni primjerci, ali i replike vozila korištenih u poznatim filmovima.

”Pošto je riječ o automobilima iz filmova, posebno interesovanje pokazuju djeca. Imamo repliku automobila korištenog u filmu o Batmanu iz 1966. godine”, izdvojila je Pekel.

Istakla je i kako je izložen motocikl nazvan ”Batcycle“, također iz filma o Batmanu iz 1966. godine.

”Riječ je o originalnom motociklu korištenom u tom filmu. To su primjerci koji privlače mnogo pažnje“, zaključila je Pekel.