Novoizabrani predsjedatelj Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kevin McCarthy položio je zakletvu i stupio na dužnost.

Republikanski čelnik McCarthy je na čelo donjeg doma Kongresa došao nakon maratonskih 15 krugova glasanja, a prije prvog obraćanja zastupnicima je položio i svečanu zakletvu uz riječi da mu je odgovornost prema državi ispred one koju ima prema stranci i Kongresu.

"Bio je to lak izbor, zar ne", duhovito je rekao McCarthy u svom prvom govoru i poručio da ono što zastupnici budu radili u narednom periodu određuje tok svega što slijedi u SAD-u.

Komentirajući ekonomski rat Kine i SAD-a, McCarthy je kazao kako želi da to natjecanje završi u korist njegove zemlje.

"Što se tiče Kineske komunističke partije, oformit ćemo dvostranački odbor za ovo pitanje kako bismo istražili kako vratiti stotine hiljada radnih mjesta koja idu u Kinu, a onda ćemo pobijediti u ovoj ekonomskoj utrci", rekao je McCarthy.

Uporedo s tim, predsjednik SAD-a Joe Biden čestitao je McCarthyju na izboru za čelnika Zastupničkog doma Kongresa.

"Narod Sjedinjenih Država očekuje od svojih čelnika da vode zemlju na način koji njihove potrebe stavlja iznad svega, a to je ono što sada moramo učiniti", naveo je Biden u poruci koju je objavila Bijela kuća.

Ističući da je spreman raditi s republikancima i da očekuje isto od njih, Biden je rekao da je vrijeme da se takav proces započne.