Američki Senat odobrio je prijedlog da Ketanji Brown Jackson postane sutkinja u Vrhovnom sudu SAD-a, čime je postala prva Afroamerikanka kojoj je to pošlo za rukom, javlja Anadolu Agency (AA).

Na glasanju u Generalnoj skupštini senata 53 senatora su glasala za, a 47 ih je bilo protiv.

Jackson je tako postala prva Afroamerikanka na ovoj poziciji u sudu s historijom od 233 godine.

Pored glasova 50 senatora demokrata, Jackson je dobila i glasove senatora Republikanaca Susan Collins, Lise Murkowski i Mitta Romneya.

Nakon što je sudija Stephen Breyer najavio da će se penzionisati, amerčki predsjednik Joe Biden za kandidatkinju je predložio Jackson. Očekuje se da će u veoma kratkom roku položiti zakletvu i zvanično stupiti na dužnost.

Ko je Ketanji Brown Jackson?

Sutkinja Apelacionog suda u Washintgon DC-ju Jackson rođena je 1970. godine u Washington DC-ju.

Na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard diplomirala je 1996. godine, a duži vremenski period obavljala je niz dužnosti u oblasti prava.

Godine 1999. godine radila je u uredu Breyera. Na prijedlog tadašnjeg predsjednika SAD-a Baracka Obame 2009. godine izabrana je za pomoćnicu Kaznene komisije SAD-a, a dužnost je obavljala do 2014. godine.

Biden ju je u martu 2021. predložio za sutkinju Apelacionog suda u Washingtonu, a od 17. juna 2021. obavljala je dužnost.

Očekuje se da će Bidenova kandidatkinja promijeniti omjer sudija u Vrhovnom sudu, u kojem konzervativci imaju šest, a liberali tri.