Kako je prenio portal Radiosarajevo.ba prim. dr Midhat Mujić, nakon blažeg moždanog udara, napustio je KCUS i sada radi u Sloveniji.

Prim. dr. Mithata Mujića Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) označio je kao najdogovornijeg u aferi lažnih dijabetičara u malonogometnoj selekciji dijabetičara Bosne i Hercegovine, za kojega su utvrdili da je zdravim odraslim igračima malonogometne selekcije dijabetičara Bosne i Hercegovine pisao uvjerenja i davao upute o fingiranju bolesti.

Kako je pisao CIN prije nekoliko dana, bivši selektor Saša Vitković i igrač Zijad Karčić tvrde da je ulazak lažnih dijabetičara u reprezentaciju omogućio njen osnivač i klupski doktor Midhat Mujić. Mujić je organizatorima prvenstava slao uvjerenja o bolesti fudbalera u kojima ih je obavještavao da tačnost podataka garantuje KCUS. Dokumente je ovjeravao vlastitim i pečatom Pedijatrijske klinike. Novinari su pronašli više uvjerenja koja potvrđuju te iskaze. Međutim, iz ove zdravstvene ustanove kažu da ne stoje iza ovih nalaza i da njihov uposlenik nije smio koristiti pečat Klinike za privatne potrebe.

Novinari CIN-a tvrde da su bezuspješno mjesec dana pokušavali razgovarati s Mujićem, koji bih svaki put slagao da će se sastati s njima i dati im dokumente kojima bi potvrdio da je nevin u ovom slučaju. Tokom tog perioda Mujić je bio hospitaliziran, te je optužio novinara da je uzrokovao njegove tegobe. A kako su se stvari poklopile, prije će biti da je Mujić u Sloveniji više iz straha od moguće istrage, a manje zbog profesionalnih razloga.

Zanimljivo je kako su pojedini mediji, ne provjeravajući o kome je zapravo riječ, požurili zlurado naglasiti da je još jedan “vrhunski stručnjak napustio KCUS”. Ubrzo potom, vjerovatno nakon što su upozoreni da je CIN Mujića razotkrio kao prevaranta, požurili su prepravljati naslove, pa sad Mujić više nije vrhunski, već samo stručnjak koji je napustio KCUS.