Preminula je Lisa Marie Presley, kantautorica i kćerka kralja rock and rolla Elvisa i Priscille Presley. Imala je 54 godine.

˝Teška srca moram podijeliti poražavajuću vijest da nas je moja prelijepa kćerka Lisa Mari napustila“, potvrdila je Prisila u izjavi za PEOPLE u četvrtak uveče.

˝Ona je bila najstrastvenija i najsnažnija žena koju sam poznavala. Zamolili bismo za privatnost dok pokušavamo da se nosimo sa ovim dubokim gubitkom. Hvala vam na ljubavi i molitvama. U ovom trenutku neće biti daljih komentara˝, saopćila je majka preminule.

U četvrtak ujutro, Presley je hitno prevezena u bolnicu zbog srčanih problema, odmah nakon što ju je osoblje hitne pomoći reanimiralo i uvrdilo da daje znakove života.

Rođena u Memphisu, Tennessee, 1. februara 1968., tačno devet mjeseci nakon Elvisovog i Priscillinog vjenčanja, Lisa Marie je kratko odrastala u tom području prije nego što se sa četiri godine preselila u Los Angeles sa svojom majkom nakon razvoda njenih roditelja 1973. godine.

Elvis je umro u avgustu 1977. kada je Lisa Marie imala devet godina, čime je postala zajednička nasljednica njegovog imanja zajedno sa djedom Vernonom Presleyem i prabakom Minnie Mae Hood Presley. Nakon njihove smrti 1979. i 1980. godine, postala je jedini nasljednik, a naslijedila je i Graceland, rezidenciju svog oca.

˝Sjećam ga se kao svog oca, a bio je veoma zanimljiv otac˝, prisjetila se Lisa Marie svog vremena sa Elvisom u emisiji Good Morning America 2009.

U oktobru 1988. Lisa Marie se udala za Dannyja Keougha, muzičara iz Čikaga, sa kojim je rodila dvoje djece, kćerku Riley 1989. i sina Benjamina 1992. godine. Nakon pet i po godina braka, par se razveo u maju 1994. godine.

Manje od mjesec dana kasnije, udala se za pjevača Michaela Jacksona, kojeg je prvi put upoznala na jednom od koncerata svog pokojnog oca u Las Vegasu kada je imala sedam godina, a kralj popa je još uvijek bio član Jackson Five. ˝Veoma sam zaljubljena u Michaela, svoj život posvećujem tome da budem njegova žena. Razumijem ga i podržavam ga", glasila je tada izjava Lize Mari. ˝Oboje se radujemo podizanju porodice˝.

Dvije godine kasnije, Lisa Marie i Jackson prekinuli su svoju vezu.

˝Jedina stvar koja je vezivala Michaela i mog oca je da su imali luksuz da stvaraju bilo koju stvarnost oko sebe koju su htjeli stvoriti˝, rekla je Oprah Winfrey tokom intervjua 2016. godine, prenosi HuffPost. 

Godine 2000. Lisa Marie se zaručila za muzičara porijeklom sa Havaja Johna Oszajca, iako je veza prekinuta kada je upoznala glumca Nicolasa Cagea na rođendanskoj zabavi za Johnnyja Ramonea 2000. godine. Dvije godine kasnije, Lisa Marie i Cage vjenčali su se tokom tajne ceremonije na Havajima na 25. godišnjicu Elvisove smrti. Međutim, manje od četiri mjeseca nakon vjenčanja, par je objavio da se rastaju.

˝Tužna sam zbog ovoga, ali nismo uopće trebali biti vjenčani˝, rekla je Lisa Marie u izjavi koju je izdao njen publicista Paul Bloch.

Njen četvrti brak sklopljen je 2006. godine sa Majklom Lokvudom, sa kojim je Lisa Mari dvije godine kasnije poželjela dobrodošlicu bliznakinjama Harper i Finliji. Lisa Marie je potom podnijela zahtjev za razvod u junu 2016. godine. Razvod je okončan 2021. Od kada su se razdvojili, njih dvoje su se borili za starateljstvo nad svojom djecom.

Govoreći za Healthy Living 2014. godine, Lisa Marie je sebe opisala kao "svirepo zaštitničku" prema svojoj djeci. ˝Samo ih gušim ljubavlju˝, rekla je. ˝Oni su moj prioritet. To radim. To je ono do čega mi je najviše stalo. Držim ih uz sebe i brinem se da budu sretni i zdravi˝.

Njen sin Benjamin izvršio je samoubistvo 12. jula 2020. pred svoj  28. rođendan.

˝Moj lijepi lijepi anđele, obožavala sam tlo po kojem si hodao, na ovoj zemlji i sada na nebu˝, napisala je na Instagramu ubrzo nakon njegove smrti. ˝Moje srce i duša su otišli s tobom. Duboka bol je zagušljiva i bez dna je bez tebe svaki trenutak svakog dana˝.

Otvoreno je govorila o svojoj tuzi nakon toga, objavljujući počast na Benjaminov rođendan i pisajući emotivni esej o gubitku za PEOPLE 2022.

˝Nastavljam zbog svojih djevojaka˝, napisala je u čast Nacionalnog dana svijesti o tuzi. ˝Nastavljam dalje jer je moj sin vrlo jasno dao do znanja u svojim posljednjim trenucima da je briga o mlađim sestrama na prvom mjestu njegovih briga i njegovih misli. On ih je apsolutno obožavao, kao i one njega˝.

Kao izvođačica, Lisa Marie je objavila tri albuma: To Whom It May Concern iz 2003., koji je kasnije dobio zlatni certifikat za više od 500.000 prodatih primjeraka u Sjedinjenim Državama, kao i So What iz 2005. i Storm & Grace iz 2012.

Lisa Marie je također bila posvećena filantropiji i dugo je nadgledala dobrotvornu fondaciju Elvisa Presleya, koja pomaže porodicama beskućnika i nudi smještaj bez kirije, dnevni boravak za djecu i druge usluge porodicama u nevolji. Također je radila sa Anđeoskom mrežom Oprah Winfrey kako bi pružila pomoć onima koji su pogođeni uraganom Katrina, kao i sa tvornicom snova za pomoć djeci sa životno opasnim bolestima ili invaliditetom.