Masimov, koji je smijenjen prošle sedmice dok su protesti bjesnili tom zemljom centralne Azije, uhapšen je skupa s nekoliko ostalih zvaničnika, navodi Komitet za nacionalnu sigurnost u saopćenju. Oni nisu imenovani, niti su pruženi drugi detalji.

Reuters nije bio u stanju da odmah kontaktira Masimova.

Deseci ljudi su poginuli i javne zgrade širom Kazahstana su demolirane i spaljene u najtežem nasilju tokom 30 godina nezavisnosti te bivše sovjetske republike.

Nakon nekoliko dana nasilja, izgleda da su snage sigurnosti povratile kontrolu nad najvećim gradom Almatyjem do petka. Predsjednik koji uživa rusku podršku, Kasim-Džomart Tokajev, objavio je da je naredio vojnicima da otvaraju vatru po demonstrantima kako bi suzbili nemire.

Na poziv Tokajeva, vojni savez pod ruskim vodstvom poslan je u Kazahstan u vrijeme visokih napetosti između Istoka i Zapada i dok se Rusija i Sjedinjene Države pripremaju za razgovore u narednoj sedmici o ukrajinskoj krizi.

Masimov se u široj javnosti smatra bliskim saveznikom bivšeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva. On je bio premijer u dva navrata i služio je kao čelnik predsjedničke administracije pod Nazarbajevim.

Nazarbajev (81) bio je najdugotrajniji vladar bivše sovjetske republike dok nije predao predsjedničku poziciju Tokajevu u 2019. Vjeruje se da je njegova porodica zadržala uticaj u Nur-Sultanu, gradu izgrađenom s namjerom da postane državna prijestolnica koji nosi njegovo ime, prenosi Reuters.