Novo nasilje izbilo je danas u glavnom gradu Kazahstana nakon što je Rusija tokom noći poslala padobrance kako bi ugušili pobunu u toj bivšoj sovjetskoj republici bliskoj Moskvi.  Policija u Almatiju objavila je da je tokom noći ubila desetine  demonstranata.

Državna televizija objavila je da je poginulo najmanje 13 pripadnika snaga sigurnosti, od kojih su dvojici odrubljene glave. Uhapšeno je 2000 ljudi, objavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova. Predsjednička rezidencija u gradu i ured gradonačelnika zapaljeni su, a grad je prepun izgorjelih automobila. Interneta nema u cijeloj zemlji.

Situacija u Kazahstanu, daleko od smirivanja, zemlja nastavlja gorjeti nakon jučerašnjeg napada više od 1000 demonstranata na sjedište vlade u Almatyju. Usred raširene pomutnje zbog prekida interneta i rada mobitela diljem zemlje, prema svjedocima onoga što se dogodilo, zabilježeni su izolirani pucnji i rafali iz mitraljeza u blizini sjedišta vlade, kao i požar u uredima dok su demonstranti opkolili zgradu. Uzvikujući "Naprijed, Kazahstan", okupljeni, naoružani palicama i vatrenim oružjem, natjerali su snage reda da se povuku u okolne ulice. Prema službenim izvorima, tokom jučerašnjih demonstracija zapaljeno je i sjedište Tužiteljstva.

Nekoliko sati ranije, predsjednik Kazahstana Kasim-Yomart Tokayev prihvatio je ostavku Vlade i imenovao vršitelja dužnosti premijera nakon izbijanja do sada neviđenih uličnih nereda u historiji ove bivše sovjetske republike koju karakterizira stabilnost otkako je prije 30 godina stekla nezavisnost. Povod za demonstracije, koje su započele ove nedjelje, bio je naglo povećanje cijene plina koji mnogi Kazahstanci koriste kao gorivo za svoja vozila. Popeo se sa 60 tenge po litri (0,14 dolara) na 120 tenge (0,28 dolara).

Predsjednik Tokayev se nekoliko puta obratio stanovništvu kako bi podsjetio da zemlju neće prepustiti sudbini i obećao jačanje snaga reda kako bi zaustavile nekontrolirane demonstrante. Vođa je izvijestio o "visokom nivou koordinacije" ljudi uključenih u nerede.

“Visok stepen organiziranosti ovih razbojničkih elemenata je upečatljiv. To svjedoči o visoko organiziranom planu djelovanja finansijski motiviranih zavjerenika", rekao je Tokayev. Iako nije iznio konkretne brojke, kazahstanski predsjednik je potvrdio smrt nekih građana koji su izašli na ulice na demonstracije.

Šef države najavio je da će biti "čvrste ruke" za "nasilne elemente koji krše zakone" zemlje. "Kao predsjednik, dužan sam jamčiti sigurnost i mir naših građana, osigurati integritet Kazahstana", istaknuo je nakon proglašenja vanrednog stanja i policijskog sata od 23:00 do 07:00 sati.

Predsjednik, koji je obećao nove mjere za transformaciju zemlje, zamolio je svoje sunarodnjake da se ne zanose nekontroliranom atmosferom situacije i da ostanu kod kuće, pokazujući da je zemlja plijen provokatora koji dolaze iznutra. kao izvan njenih granica. Kao hitnu mjeru za suzbijanje narodnog nezadovoljstva, odmah je naložio provedbu mjera za državnu regulaciju cijena osnovnih životnih namirnica, uključujući LPG, benzin i dizel, u roku od najviše 180 dana.

Osim toga, nametnuo je ograničenje cijene usluga stambene zajednice i uspostavio, u istom vremenskom razdoblju, subvenciju za najam stanova, ali ne prije nego što je proglasio vanredno stanje u glavnom gradu, Nur-Sultanu (bivša Astana), koje je on kasnije se morao proširiti na cijelu zemlju.

"Uskoro ću predstaviti nove prijedloge za političku transformaciju Kazahstana, pridržavam se svog prijašnjeg stava u korist reformi", rekao je tokom svog govora uživo.

Guverner Almatija, Kanat Taymerdenov, izvijestio je da je kao rezultat protesta izgorjelo više od 120 vozila, „uključujući 33 vozila policije, hitne pomoći i vatrogasne ekipe”, rekao je Taymerdenov. Prema izvorima iz same Uprave, napadnuto je više od 120 trgovina, 130 kafeterija i restorana te oko 100 ureda malih i srednjih preduzeća. "Više od 500 civila, uključujući 130 žena i starijih osoba, napadnuto je", rekao je Taymerdenov.

Također kazahstanski demonstranti zauzeli su i aerodrom Almaty, koji je otkazao sve svoje letove. “Sigurnosna služba nam je rekla: oprostite, aerodrom je zaplijenjen. Danas neće biti letova”, izvijestio je kazahstanski bloger Alisher Yelikbayev, kojeg citira ruska agencija Interfax usred potpunog prekida interneta u toj srednjoazijskoj zemlji koji onemogućuje pristup lokalnim medijima.

Prema Jelikbajevu, vlasti su tokom dana uvjeravale putnike da vojska brani aerodrom i da avioni lete na vrijeme, no uniformirani službenici se nisu sukobili s demonstrantima i povukli su se.

Kazahstan, s gotovo 19 miliona stanovnika, jedan je od glavnih aktera u političkom krajoliku srednje Azije, koji je dosegao vrijeme ekonomskog sjaja i političke stabilnosti pod vodstvom Nursultána Nazarbayeva, njegovog 30-godišnjeg predsjednika i prethodnika trenutnog predsjednika Kasim-Ymart Tokayeva. Njegov strateški položaj, između Rusije i Kine, te njeni odnosi s obje zemlje bili su od vitalne važnosti za ekonomski razvoj zemlje, jednog od glavnih proizvođača nafte na planeti.