Do kraja noći, dok su Wagnerovi treneri zbrajali njegove jarde, shvatili su da je broj povijesni: 535, najviše u utakmici u povijesti srednje škole na Floridi. Bio je to 33 jarde više od prethodnog rekorda, kojeg je držala NFL superzvijezda i osvajač “Heisman Trophyja” Derrick Henry, koji je istrčao 502 jarda u jendoj utakmici 2012. godine.

“To nije bio nimalo jednostavno prostignuti rekord”, rekao je Wagner. “Nije to postavio bilo ko. Postavio ga je Derrick Henry.”

Nekoliko dana kasnije, Henry je poslao poruku Wagneru da mu čestita. Rekao je da će mu poslati svoj dres i poručio mu da nastavi raditi i vjerovati u svoje snove.

"Gledati ga kako prkosi svim izgledima i radi to kao da nije ništa", kaže Huertas, "postao je moj superheroj."

Wagner je dugo bio inspiracija u svojoj zajednici - rodio se bez lijeve šake i dijela lijeve podlaktice zbog sindroma amnionske trake, a ipak je postao istaknut sportista u tri sporta - ali njegov nastup u toj utakmici privukao je nacionalnu pozornost. Wagner je primio stotine poruka na TikToku i Instagramu. Popularni sportski medijski brend s milionima sljedbenika, otputovao je u Baker, gradić s 900 stanovnika, kako bi snimio sljedeću Wagnerovu utakmicu, u kojoj je istrčao 426 jardi s pet touchdowna Sljedećeg dana Wagner je otputovao u Jacksonville kako bi upoznao Henryja prije nego što se zvijezda Tennessee Titansa pripremila da se suoči s Jaguarima.

“Bilo je ludo. To je privuklo veliku pažnju”, rekao je Wagner. “To je dobro za našu školu, naše područje i dečke u našem timu.”

Ipak, pita se: hoće li njegov uspjeh promijeniti percepciju kod regrutatora na fakultetima?

Kao junior, koji će diplomirati tek u proljeće 2023. godine, ima dovoljno vremena, ali Wagner, koji još nije dobio ponudu za stipendiju, ulazi u proces regrutacije u potpuno neizvjesnom trenutku zbog pandemije koronavirusa.

Ipak, Wagner, koji čak nema profil ni u jednoj velikoj bazi podataka za regrutovanje, vjeruje da se može probiti. Samo se nada da ga treneri neće isključiti jer ima jednu ruku.

“Definitivno osjećam kako fakulteti čekaju da vide kako će to ispasti”, rekao je Wagner.

“Kako ide sezona i kako dolazi sljedeća, osjećam da će s nekim poput mene isprva oklijevati. Naprimjer, 'U redu, pogledajmo ovog klinca neko vrijeme da vidimo je li on zapravo prava stvar.' Jer nemam dvije ruke. Ali igram jednako snažno ili ako ne i jače od većine djece. Mislim da će razumjeti ako bolje pogledaju.”

Wagnerov opus rada govori sam za sebe. Uspio je istrčati više od 1.400 jardi i 18 touchdowna kao student druge godine prošle sezone dok je Baker osvojio svoj prvi državni naslov od 1993. godine. Skupio je više od 1.500 jardi unatoč tome što je ove sezone propustio nekoliko utakmica zbog ozljede leđa. Možda je njegov najimpresivniji podvig to kako bez napora igra unatoč tome što nema dvije ruke.

“Očito, on nema lijevu ruku, ali to nikad ne shvaćate jer ne postoji ništa što on ne može učiniti,” rekao je njegov trener Matt Brunson. “Nikad nije bilo ništa što nije mogao učiniti – on smišlja način da to učini, što mu je, mislim, omogućilo da se razvije na način na koji je uspio, jer je morao mnogo toga prevladati.”

Wagner, koji također igra košarku i bavi se atletikom, ima neka ograničenja u usporedbi s drugim bekovima - ne može nasilno probiti obrambene igrače kao što je Henry nekada radio na srednjoškolskim terenima, niti koristi lijevu ruku da nosi loptu na duge staze - ali najteža stvar koju je Wagner ikada morao učiniti, rekao je, jest naučiti sam vezati cipele.

Nogomet je uvijek dolazio prirodno. Wagner hvata pasove iz zaleđa i rijetko se spetlja. Može spretno prebaciti loptu iz desne ruke u lijevi biceps kada ga braniči pokušavaju uhvatiti u klinč.

"Postoji neka borba i neka volja i neke sposobnosti", rekao je Andrew Ivins, analitičar za regrutovanje sportista “247 Sportsa” sa sjedištem na Floridi. “U početku će vjerojatno biti mnogo (koledž trenera) koji će biti skeptični. Ali trebat će samo jedan... Samo će trebati pravog (trenera) u pravo vrijeme da dođe i pruži mu priliku.”

Wagner je inspiriran, kako je rekao, linebackerom Shaquemom Griffinom, koji je također bio pogođen sindromom amnionske trake i kojemu je amputirana lijeva šaka kada je imao četiri godine. Griffin je uglavnom bio ispod radara kao srednjoškolac s Floride i imao je kolekciju malih školskih ponuda prije nego što je potpisao ugovor s Centralnom Floridom 2013. Pet godina poslije postao je prvi jednoruki igrač koji je draftovan u NFL.

“Moj cilj je to bio, želio sam biti prvi igrač u NFL-u s jednom rukom”, rekao je Wagner. “Kad je on stigao tamo, bio sam kao, čovječe... To je jednostavno zapalilo iskru, natjeravši me da radim više i bolje.”

"Mislim da će dobiti priliku", rekao je Brunson.

“Dolaze po njega. Znam da dolaze”, rekla je Huertas. “On je inspiracija svima ovdje. On vraća život u mali grad.”

Kada je Wagner otputovao u Jacksonville gledati Henryja, nije bio siguran kada bi ga mogao sresti. Ali nakon zagrijavanja prije utakmice, Henry je otrčao na stranu kako bi pronašao Wagnera. Zagrlili su se i zajedno fotografirali.

“Mislim da je nevjerojatno”, rekao je Henry novinarima tog dana. “To je bilo stvarno super, definitivno inspiracija za mene, a siguran sam da je on inspiracija svom timu i svima tamo u toj zajednici.”

Kad se Wagner vratio u Baker, pozitivne poruke na društvenim mrežama nastavile su pristizati iz cijele Floride i ostatka zemlje. Jedna je došla od mladog igrača koji je slomio ruku i htio je napustiti sport. Odlučio je nastaviti igrati jer ga je inspirirala Wagnerova priča.

"Smatram sebe kao bilo koga drugoga koji trči okolo s nogometnom loptom ili radi bilo što na nogometnom terenu", rekao je Wagner. “Ne gledam na to kao: 'Oh, on ima hendikep.' Jer to nije hendikep. Ako ništa drugo, to mi je prednost, jer me ljudi neće gledati i očekivati bilo što veliko. Ali kad taj uspjeh dođe, bit će iznenađeni.”

(Izvor: The Washington Post)