Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je primio u nastupnu posjetu britanskog ambasadora u našoj zemlji Juliana Reillya.

U otvorenom i prijateljskom razgovoru dotakli su se svih važnih aktuelnih pitanja vezanih za Bosnu i Hercegovinu, te poziciju Islamske zajednice i muslimana u njoj.

Ambasador je ukazao na važnost religijskih poglavara u svakom postkonfliktnom društvu, pa tako i u bosanskohercegovačkom. Izrazio je očekivanja da će reisul-ulema direktno, kao i putem Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, pozivati na vraćanje povjerenja, prije svega među pripadnicima različitih religijskih zajednica, različitih politika i političkih djelovanja u Bosni i Hercegovini, pogotovo u postizbornom procesu koji je opterećen tenzijama oko formiranja vlasti.

Reisul-ulema je istakao kako niko ne treba biti opozicija državi Bosni i Hercegovini i da svi politički akteri, kao i međunarodna zajednica prisutna u Bosni i Hercegovini, trebaju biti usmjereni ka jačanju institucija Bosne i Hercegovine i vladavini prava i demokratskih standarda.

Izrazio je zabrinutost činjenicom da se muslimani u Bosni i Hercegovini već duže vrijeme etiketiraju raznim negativnim stigmama kao što su fundamentalizam, ekstremizam i radikalizam, a da se sada narativ pokušava proširiti tvrdnjom kako muslimani mrze druge u Bosni i Hercegovini.

Reisul-ulema kazao je kako se nada da predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini imaju garancije od SNSD i HDZ politike, koji će biti nosioci vlasti na državnom nivou, da neće blokirati reformske procese i euroatlantski put Bosne i Hercegovine.

(Izvor: Preporod.info)