Sjedinjene Države i Katar usuglasili su se da će Katar zastupati diplomatske interese Sjedinjenih Država u Afganistanu, izjavio je visoki američki zvaničnik Reutersu, u bitnom signalu eventualnog budućeg direktnog kontakta između Washingtona i Kabula nakon dvije decenije rata.

Katar će danas potpisati aranžman sa Sjedinjenim Državama o preuzimanju uloge “zaštitne sile” američkih interesa kako bi pomogao u organiziranju svake zvanične komunikacije između Washingtona i talibanske vlade u Afganistanu, koju Sjedinjene Države ne priznaju.

Taj potez dolazi u vrijeme kada Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje pokušavaju iznaći način kako da komuniciraju s talibanima nakon što je ta tvrdokorna grupa preuzela vlast u Afganistanu u brzom napredovanju u augustu dok su se snage pod američkim vodstvom povlačile nakon dvije decenije rata.

Sjedinjene Države i evropske zemlje nevoljne su da zvanično priznaju talibane, za koje kritičari tvrde da nisu ispunili obećanja o inkluzivnoj vladi koja bi zastupala sve etničke i političke grupe i ne bi marginalizirala žene i manjine.

Dok se, međutim, zima približava, brojne zemlje uviđaju da se trebaju više angžirati kako bi spriječile da očajnički siromašna zemlja potone u humanitarnu katastrofu.

Američki državni sekretar Antony Blinken objavit će taj sporazum s katarskim kolegom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al-Thanijem na konferenciji za novinare nakon njihovog sastanka.

Sudeći po aranžmanu, koji će stupiti na snagu 31. decembra, Katar će prebaciti određeno osoblje iz svoje ambasade u Afganistanu u američku interesnu sekciju i tijesno će sarađivati s američkim State Departmentom i s američkom misijom u Dohi.

Američki zvaničnik također je saopćio da će Sjedinjene Države nastaviti svoje kontakte s talibanima kroz katarsku prijestolnicu, Dohu, gdje talibani godinama drže politički ured, prenosi Reuters.