Više od 180 naučnika iz istraživačkih centara i univerziterta u Kataloniji potpisalo je peticiju protiv održavanja Zimskih olimpijskih igara 2030. u Pirinejima "zbog negativnog uticaja i gubitaka koje može imati na lokalnu ekonomiju, ruralni krajolik i ekosistem Pirineja".

"Nema 'zelenih' opcija za razvoj Zimskih olimpijskih igara", stoji u peticiji čiji su potpisnici biolozi, ekolozi, geografi, stručnjaci za klimatske promjene, ornitolozi, arheolozi, botaničari, ekonomisti, antropolozi, inženjeri, matematičari, mikolozi, sociolozi, ekolozi, oceanografi i etnolozi.

U tekstu peticije stoji kako prijedlog kandidature za Zimske olimpijske igre u Pirinejima "nije baš transparentan i nema konkretan plan provedbe niti je popraćen relevantnim dokumentom procjene utjecaja na okoliš".

U tekstu se upozorava da najnoviji naučni rad pokazuje da će "većina skijališta na Pirinejima biti neodrživa na kraju stoljeća“ jer se temperature svake godine povećavaju.

"Zimske olimpijske igre mogu se održati samo uz povećanje potrošnje energije, vode i onečišćenja", kaže se u tekstu koji takođe upozorava da "trenutna potrošnja vode u skijalištima za proizvodnju umjetnog snijega smanjuje dostupnost vode za druge namjene" te da je "turizam jedan od pet glavnih faktora koji uzrokuju direktan pritisak na biološku raznolikost", jer proizvodi „gubitak staništa i ekološku fragmentaciju, prekomjerno iskorištavanje resursa, onečišćenje, unošenje egzotičnih vrsta i klimatske promjene“.

"Veliki turistički događaj, poput Olimpijskih igara, povećao bi te uticaje", dodaje se u tekstu koji podsjeća da "skijališta u Pirinejima nisu ekonomski isplativa", a potpisnici uvjeravaju da "Olimpijske igre neće donijeti bogatstvo Pirinejima" jer studije o održavanju drugih prijašnjih Olimpijskih igara "pokazuju da ti događaji nisu imali značajnije pozitivne učinke na BDP regija u kojima su održane".

"Ekonomski učinak igara na lokalno stanovništvo je oskudan, jer one pružaju samo nesigurni posao, a ulaganja u osnovi preuzimaju velike građevinske i ugostiteljske firme, bez pozitivnih reperkusija za lokalno stanovništvo“, kažu potpisnici, dodajućki: "Posljednjih desetljeća model koji se temelji na turizmu i sekundarnim domovima išao je ispred tradicionalnih praksi kao što su poljoprivreda, stočarstvo i mala prerađivačka industrija."

Naučnici također upozoravaju da bi "organiziranje Zimskih olimpijskih igara podrazumijevalo promjene i proširenja infrastrukture pojedinih skijaških staza, što bi značilo ugrožavanje očuvanja brojnih visokoplaninskih arheoloških nalazišta na tom području" i zaključuju: "U aktuelnom kontekstu sistematske krize (klimatske, energetske, socio-zdravstvene i gospodarske) smatramo da je kandidatura za Zimske olimpijske igre neprihvatljiva."