Jasenko Karamehić vjerovatno i jeste ono što sam tvrdi, vrstan stručnjak u svojoj oblasti, a to je u ovo vrijeme značajna oblast medicine, imunologija. To mu niko ne može i nema potrebe osporavati. Ali način na koji u posljednje vrijeme nastupa u javnosti pomalo je degutantan.

Karamehić, naime, tvrdi da njega, kao stručnjaka, niko ništa ne pita zato što nije član nijedne stranke. Način komunikacije “ovo ništa ne valja, mi smo najgori u svemu” je blago rečeno degutantan za jednog stručnjaka svjetskog glasa kako se predstavlja. To je nepotrebno izazivanje straha kod ionako uplašenih i pandemijom iscrpljenih ljudi. Samo još fali Karamehić da dolije ulja u vatru.

Mnoge od Karamehićevih javno iznesenih tvrdnji kose se sa stvarnošću. Nedavno je na jednom portalu izjavio da je kasno za bilo kakvo zatvaranje i da je samo imunizacija rješenje. Primjera radi, Srbija je najavila potpuno zatvaranje iako je vodeća u svijetu u pogledu imunizacije. Ako budemo čekali vakcine, a ne poduzmemo radikalne mjere u pogledu suzbijanja širenja virusa, ne da više nećemo imati bolničkih kapaciteta, nećemo imati ni grobnih mjesta. 

No, u istom pasusu u tekstu na portalu Klix.ba Karamehić navodi da je smiješni “lockdown” koji je tokom prošlog vikenda naredila Vlada Kantona Sarajevo bio u “najboljoj namjeri”. Dakle, za to zatvaranje nije bilo kasno, ono je bilo u najboljoj namjeri.

Kažu da je put do pakla popločan dobrim namjerama. Da, imali su dobru namjeru, ali ogroman nedostatak hrabrosti da poduzmu rigorozne mjere, da sve zatvore, a ne da Sarajlije slobodno šetaju okolo i “razmjenjuju viruse” na planinama, sjelima u Mostaru, kafanama u Istočnom Sarajevu... To zatvaranje nije imalo nikakvog smisla jer je bilo samo zatvaranje ugostiteljskih objekata u gradu. Ali, kao nestranački čovjek, Karamehić to ne može reći jer je ipak premijer Kantona Sarajevo Edin Forto “jedini koji ga je pozvao na razgovor” i u kojem je Karamehić vidio “nekoga ko je ozbiljno u ovom problemu i pokušava da ga riješi”. Pokušava, i to na način da su mu svi drugi krivi i da bi svi drugi trebali nešto uraditi, ali ne i premijer KS-a, izuzev beskorisnog “vikend-lockdowna”.

Uostalom Karamehić bi mogao uporediti smijenjene i novoimenovane stručnjake u Kriznom štabu KS-a pa onda pričati o dobrim namjerama Fortine vlade. Ali nema potrebe za tim, Forto mu je obećao da će biti dio stručnog tima za vakcinaciju.