Thom Karremans, komandant Nizozemskog bataljona, koji je trebao štititi “zaštićenu zonu UN-a” Srebrenica, požalio se kako pati posljednjih 27 godina i tražio da mu se nizozemska vlast “lično ispriča” jer nije učinila ništa da on ne bude personifikacija kukavičluka koji je doveo do Genocida koji su u Srebrenici počinile snage vojske i policije RS-a.

Karremans je pozdravio odluku nizozemskog premijera Marka Ruttea, koji se ispričao nizozemskim vojnicima kazavši da su poslani u “nemoguću” misiju, ali žali što se niko nije njemu lično ispričao.

“Dobro je za vojnike što je to sada rečeno, ali ja se lično osjećam drugačije. Za većinu će to biti dovoljno, ali ne za mene. Mislim da je već prekasno”, rekao je za list De Telegraaf, kojem je odlučio dati izjavu. Karremans obično ne daje izjave nizozemskim medijima, koji ga smatraju odgovornim za pad enklave UN-a.

Po povratku pripadnika Dutchbata u Nizozemsku, ta jedinica i njen komandant Karremans prozvani su da nisu spriječili taj masakr te su optuženi da su kukavice, zbog čega su se mnogi izolirali od društva i žive s PTSP-om i depresijom. Neki od njih počinili su samoubistva, mada nema podataka o koliko se tačno vojnika radi.

Rutte je prošle sedmice priznao “posebnu odgovornost nizozemske države za okolnosti u kojima su poslani (u Srebrenicu), za njihov prijem nakon povratka kući i za nedostatak podrške nakon što je Dutchbat III nepravedno optužen” za ono što se dogodilo. Osim toga, naglasio je “način na koji je Dutchbat III uvijek pokušavao učiniti pravu stvar u teškim okolnostima, čak i kada je to već bilo nemoguće” i podsjetio da je “samo jedna strana bila i jeste kriva za pad srebreničke enklave i genocid: bosanski Srbi, a ne Dutchbat III”.