Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i dugo vremena najtraženiji haški optuženik, pravomoćno je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, odnosno za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Ubrzo nakon ove odluke bilo je očekivano da će se u pojedinim mjestima u manjem bh. entitetu te u drugim dijelovima naše zemlje u kojoj je srpsko stanovništvo većina pružiti javna podrška ratnom zločincu iz Kalinovika.

Tako je jutros na zidinama Starog grada u Trebinju osvanula zastava u bojama RS-a s likom Ratka Mladića i natpisom "Heroj".

Valja istaći i to da je još jučer prije izricanja presude u Haagu na jedan banjalučki nadvožnjak također postavljen transparent podrške (ne)čovjeku koji je za svoja nedjela osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

"Ne priznajemo haške odluke. Ti si ponos Srpske Republike", piše na transparentu koji je rano jučer postavljen u Banjoj Luci.