Grupa BiH Exploreri i Asocijacija Mostovi prijateljstva BiH okupili su 40 osoba iz devet bh. gradova u ˝Karavan prijateljstva˝, koji je u desetak dana tokom maja prešao ukupno 5.000 kilometara. Njih dvadesetak realiziralo je uspon na dvije planine koje se nalaze u središnjem dijelu Anadolije i u blizini Egejskog mora, a svi zajedno posjetili su 14 gradova i brojne znamenitosti u Republici Turkiye.

Predsjednik Asocijacije Mostovi prijateljstva BiH Jasmin Imamović naglašava u izjavi za Fenu da je realiziran uspon na Hasandag (3.256 mnv), jednu od najviših planina u Republici Turkiye, kao i uspon na vrh Z-Yolu kod grada Soke.

Veći dio grupe (23 člana BiH Explorera) sudjelovao je u pohodu na planinu Hasandag, koji je realiziran uz podršku iskusnog planinarskog vodiča Nurullah Cobana. Imamović je taj uspon opisao kao dugotrajan, a teren težak za planinariti.

˝Uspon je trajao skoro devet sati. Za većinu članova te planinarske avanture bilo je to prvo iskustvo te vrste, ali smo svi uspjeli popeti vrh planine Hasandag, na 3.256 metara nadmorske visine˝, kazao je.

Na vrhu Hasandaga postavili su kamenu ploču, simboličan čin kojim iskazuju poštovanje prema Republici Turkiye i njenom narodu.

˝Iz Zenice smo ponijeli ploču, od kamena iz sela Mošćanica. Ploču, tešku oko pet kilograma nosio sam u ruksaku. Na kamenoj ploči smo postavili natpis na turskom jeziku, sa čestitkom za 100 godina od osnivanja Republike Turkiye i sa zastavama Bosne i Hercegovine i Turkiye˝, istaknuo je.

BiH Exploreri i partnersko planinarsko udruženje Ayildiz Doga Sporlari kulubu zajedno su organizovali uspon na Z-Yolu, planinarsku stazu starih Grka iznad drevnog grada Priene. I na tom planinskom vrhu postavili su kamenu ploču sa istim tekstom, kao i na planini Hasandag.

Kako je kazao Imamović, 'Karavan prijteljstva' posjetio je i mnoge gradove, historijske i kulturne znamenitosti u Republici Turkiye.

˝U svakom od tih gradova isticali smo zastave BiH i Republike Turkiye kao i banere sa porukama kojima smo čestitali 100 godina od osnivanja Republike Turkiye, kao i državni praznik - Dan omladine i sporta Republike Turkiye. Upoznali smo mnogo novih prijatelja˝, naglasio je.

Program ˝Karavana prijateljstva˝ među ostalim obuhvatio je i posjetu selu Gullubahce, gdje žive osobe porijeklom Bošnjaci. Mostovi prijateljstva BiH pobratimili su, prije dvije godine, to selo sa selom Mošćanica kod Zenice. Od tad se međusobno posjećuju.

- Porodica Ibrahima Cinara (porijeklom iz Bosanske Otoke i Bužima) ugostila je, tim povodom, sve nas u njihovom restoranu i bašči - kazao je.

U Izmiru bh. grupa susrela se sa porodicom rahmetli Kemala Baysaka, koji je bio počasni konzul BiH u Izmiru, humanista i zaljubljenik u BiH i Turkiye. Sa sinom Atillom Baysakom i ostalim članovima njegove obitelji razgovarali su o nastavku misije kojom je, kako je kazao Imamović, čitav život u dobra djela pretvarao Kemal Baysak.

Imamović naglašava da su pripreme za projekt bile dugotrajne, a sudionici su ga realizirali vlastitim novcem.

Službeni prevodilac turskog jezika za njihovu grupu bio je Salih Dizdarević.

Asocijacija Mostovi prijateljstva BiH osnovana je u Zenici, a 14 godina rade na jačanju veza u kulturnoj, obrazovnoj i ekonomskoj oblasti između BiH i drugih država. Dosad su realizirali i brojne posjeta povratničkim naseljima širom BiH, organizovali događaje iz oblasti kulture i sportske programe.

Planinarska grupa BiH Exploreri osnovana je prije pet godina, dio je planinarsko-sportskog društva Poštar iz Zenice koji je osnovan prije 51 godinu. Od nekoliko entuzijasta na početku, vremenom je prerasla u grupu sa velikim brojem članova iz desetak bh. gradova. Dosad su realizovali mnoge planinarske pohode širom BiH, u Hrvatskoj, Crnoj Gori, a sad i Republici Turkiye.