Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, u subotu je u organizaciji OO SDA Hadžići prisustvovao zajedničkom iftaru, prilikom kojeg se obratio prisutnima. On je tom prilikom kazao kako Bošnjaci moraju čuvati slobodu i nikada bolje mogućnosti u kojima su živjeli.

„Bošnjaci nikada nisu živjeli u većoj slobodi i nikada nisu živjeli u boljim mogućnostima. Možda ih ponekad nismo svjesni. Imamo velike mogućnosti, ogromne resurse i živimo u slobodi. To trebamo sačuvati“, rekao je Izetbegović.

Ovu izjavu je, očekivano, prokomentirala pristrana analitičarka opće prakse Ivana Marić i to bulažnjenjem o „odabranim Bošnjacima“.

„'Odabrani' Bošnjaci, zbog svojih intelektualnih i moralnih ograničenja, ranije zaista nisu imali velike mogućnosti i ogromne resurse. Takvi zasigurno ne bi živjeli u slobodi, već bi završili u zatvoru. Zato se svim silama bore da ostanu na vlasti“, njene su riječ objavljene na Twitteru kojima uopće nije pojasnila šta znači sintagma „odabrani Bošnjaci“ i zašto ih smatra intelektualno i moralno ograničenim.

Na ovu uvredu Ivane Marić vrlo brzo je reagirao i Faruk Kapidžić, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini i bivši ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, koji je ukazao na pogubnost „antifašizma“ u našoj državi.

„Prošli sistem nam je dao Vječnu vatru. Ovaj nam je dao 'odabranu' analitičarku Ivanu Marić. Dakle, imamo sve potrebno da možemo u punom kapacitetu da pratimo evropske 'vrijednosti' fašizma, mržnje i islamofobije bez da palimo Kur'an. Pošto se najveći fašisti kriju iza antifašizma, baš kao što su se najveći četnici krili iza petokrake punih četrdesetak godina, Skakin lapsus borbe protiv antifašizma dobija smisao. Ne znam kakva je kazna za ovakve na onome svijetu, ali znam kakva je za te i takve na ovom, najgora moguća – država Bosna i Hercegovina u kojoj su Bošnjaci ravnopravni sa svima, pa i s njima“, napisao je Kapidžić na Facebooku.