Haris Vranić, SDP-ov ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo otvoreno prijeti rukovodstvima dviju zdravstvenih institucija u Sarajevu. Vranić je trećeg februara poslao ucjenjivački intoniran dopis rukovodstvima Zavoda za zaštitu radnika u saobraćaju i Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije BiH u kojem od njih traži mjesto u upravi tih zavoda za svoje, odnosno osobe koje bi imenovalo Ministarstvo kojim on rukovodi. U suprotnom, prijeti Vranić, baš kao da je riječ o nestašnim tinejdžerima koji ne slušaju roditelje, a ne jednom od najvažnijih zavoda u državi, ukinut će im finansiranje.

Trećeg februara ove godine Vranić šalje dopis Federalnom ministarstvu zdravstva i federalnom premijeru Fadilu Novaliću. (Fascinantna je nepismenost i niz gramatičkih grešaka u službenoj korespondenciji jednog liječnika i ministra.) U dopisu stoji kako je Ministarstvo kojim rukovodi 27. januara pokrenulo “Inicijativu za konačno rješenje statusa dva zavoda koja rade i posluju na području Kantona Sarajevo, i to Zavoda za zaštitu radnika u saobraćaju i Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije BiH”.

Vranić u svom dopisu tvrdi kako je razlog za takvu inicijativu “činjenica da Kanton Sarajevo nema nikakvih prava nad ova dva pomenuta Zavoda, obzirom da je prvom osnvač JP Željeznice Federacije a drugom Federacija BiH. Kanton Sarajevo u pomenutim zavodima nema nema nikakvog udjela niti u upravljačkim, rukovodnim niti nadzornim strukturama, nema kontrole nad zapošljavanjem kadra u ovim ustanovama a istovremeno Kanton Sarajevo kroz Zavod zdravstvenog osiguranja za iste izdvaja značajnja finasijska sredstva za rad ovih Zavoda”, te nastavlja: “Pored navedenog Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika u saobraćaju, čiji je osnivač JP Željeznice F BiH, pruža zdravstvene usluge koje su organizovane i u okviru zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Kanton Sarajevo, što dovodi do dupliranja pružanja zdravstvenih usluga koje opet idu na teret Kantona Sarajevo.”

Vranić dalje podsjeća na sastanke koji su ranije organizirani s predstavnicima Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u saobraćaju i kaže kako je i tada i sada Kanton Sarajevo “iskazao spremnost da preuzme osnivačka prava nad Zavodom ali pod određenim uvjetima, u smislu ne samo preuzimanja radnika i obaveza, već i određenih prava koja ima ovaj Zavod, te poslovnu zgradu koju koristi ovaj zavod na adresi Kolodvorska broj 10 u Sarajevu”.

Vranić dalje tvrdi kako “nešto slično treba dogovoriti i kada je u pitanju rješavanje statusa Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije BiH, obzirom da Kanton Sarajevo i za ovaj zavod izdvaja značajna finansijska sredstva, a nema nikakvih udjela u osnivačkim pravima”.

To je, “uzimajući u obzir naprijed navedeno”, kako u svom dopisu tvrdi ministar Vranić, “te da Kanton Sarajevo nema osnivačkih prava nad pomenutim zavodima”, bio razlog što je “Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo pokrenulo Inicijativu prema Vladi Kantona Sarajevo o izuzimanju ova dva zavoda od strane Kantona Sarajevo” te traži da im se u roku od sedam dana od prijema dopisa “odgovori da li i u kojem omjeru će Kanton Sarajevo imati udjela u osnivačkim i vlasničkim pravima nad ova dva zavoda”.

Vranić svoje pismo okončava otvorenom prijetnjom: “U protivnom smatrajte da će isti biti uzuzeti iz Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2022. godinu i da će isti ići na 100% finansiranje od strane Federacije Bosne i Hercegovine”.

Zahtjev kantonalnog ministra, koji se do sada na toj dužnosti i nije proslavio, čista je politika i to je svakome jasno, kako njemu, tako i rukovodstvima oba zavoda kojima prijeti. Privatni rat koji je Vranić poveo iako zna da je osuđen na neuspjeh jer se radi o potpuno poslovnom odnosu. Kanton Sarajevo plaća uslugu koju dobije, baš kao i u svakoj drugoj zdravstvenoj instituciji. Zavod za transfuzijsku medicinu, debelo pojednostavljeno rečeno, tvornica je krvi iz koje se Kanton Sarajevo snabdijeva kada mu je taj proizvod potreban, i to uredno plati. Baš kao što plati svaki drugi proizvod koji kupuje.

I baš kao što Vranić nema pravo ucjenjivati druge partnere od kojih kupuje uslugu, tako ne može ucjenjivati ni Zavod za transfuzijsku medicinu. Posebno zato što je to jedinstvena zdravstvena institucija, što postoje zakonska rješenja kojima je uređen način i proces imenovanja u upravljačkim strukturama i posebno zato što se to radi na drugačiji način. Razgovorom, a ne ucjenama.  

Iz Zavoda za transfuzijsku medicinu nisu nam htjeli detaljnije komentirati dopis ministra Vranića. Jasno im je da je riječ o politici i u takvu Vranićevu igru ne žele biti uvučeni. Posebno jer Vranić zna da je Kanton čiji je on danas ministar uvijek do sada davao saglasnost za sve procese u Zavodu, pa tako i za imenovanja i zapošljavanja, te i ostale detalje su mu zato nježno pojasnili u saopćenju koje su poslali u utorak ujutro.

“Ako Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo izuzme Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH iz finansijskog plana za 2022. godinu, kako je to navedeno u aktu Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, bit će onemogućeno pružanje usluga za potrebe Kantona Sarajevo”, kazali su iz Zavoda za transfuzijsku medicinu i nježno podsjetili Vranića da podosta od onoga što je naveo u svom dopisu ucjena nije tačno.

Iz Zavoda su naglasili da ZZO ne finansira Zavod u cijelosti, već usluge za potrebe osiguranika Kantona Sarajevo. “Takav način finansiranja je jedan od Zakonom predviđenih izvora finansiranja. Zavod je najstarija i jedina samostalna institucija u oblasti transfuzijske medicine u FBiH. Na području Kantona Sarajevo je i jedina ustanova koja se bavi prikupljanjem i preradom krvi, kao lijeka”, naglasili su.

Kada je riječ o uslugama iz transfuzijske djelatnosti, skrenuli su pažnju da su krv i krvni sastojci esencijalni za brojne bolničke usluge, a posebno hirurške programe. “Ukoliko dođe do prekida pružanja ovih usluga, potpuno je jasno koliko ozbiljne posljedice to može da ima na cijeli sistem pružanja zdravstvenih usluga u Kantonu Sarajevo”, zaključili su iz Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije BiH.