Prema mjerama koje je 26. augusta usvojila Vlada Federacije BiH, Kanton Sarajevo nalazi se na trećem nivou prijenosa korona virusa SARS-COV-2.

Ovo stanje prijenosa definira se kroz incidencu koja je veća od 50 a manja od 150, što zapravo znači da broj novopotvrđenih slučajeva na 100.000 stanovnika u posljednjih sedam dana mora biti u ovako određenim okvirima. Također, za definiranje ovog nivoa kao trećeg najtežeg, iza kojeg postoji još samo “nivo 4”, što “odgovara nekontroliranoj epidemiji”, utvrđeno je da se “broj smrtnih slučajeva zbog COVID-19 na 100.000 stanovnika u zadnjih sedam dana” kreće u rasponu od 2 do 5. Treći indikator “nivoa 3” povezan je sa stopom hospitalizacije koja se na 100.000 stanovnika hospitaliziranih zbog COVID-19 kreće od 10 do 30. Četvrti indikator odnosi se na udio pozitivnih testova među ukupnim brojem testiranih koji je između 5 posto i 20 posto u posljednjih 14 dana.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, Kanton Sarajevo trenutno ima incidencu 116, mortalitet je 1,42, a udio pozitivnih testova iznosi 7,3 posto. Nove hospitalizacije nije moguće naći među službeno objavljenim podacima. Prema ovim indikatorima, Kanton Sarajevo nalazi se po barem dvije osnove na “nivou 3”.

Kako stoji i odlukama Vlade, “nivo 3 je prijenos u zajednici s ograničenim dodatnim kapacitetom za reagiranje i rizikom da zdravstvene službe budu preplavljene. Možda će trebati poduzeti veću kombinaciju mjera kako bi se ograničio prijenos, upravljalo slučajevima kontrole epidemije”. Propisane mjere za ovaj nivo podrazumijevaju da “svi pojedinci trebaju smanjiti svoje socijalne kontakte, a za neke aktivnosti razmotriti zatvaranje, a istovremeno omogućiti da osnovne usluge i škole ostanu otvorene.” Također, Vlada propisuje da se nastava na univerzitetima ograniči prelaskom na online.

Ako je suditi po trenutnom ponašanju građana u glavnim gradskim ulicama, restoranima, tržnim centrima i samoposlugama, u Sarajevu nema COVIDA, niti ga je ikada bilo. Štaviše, od 1. septembra otvaraju se i škole i to u punom kapacitetu, bez skraćenih časova i online opcije iako je očigledno da se Kanton Sarajevo nalazi pred “nivoom 4”.

Prema kriterijima Vlade Federacije BiH, to je nivo u kojem su kapaciteti odgovora zdravstvenog sistema ograničeni, “što zahtijeva opsežne mjere kako bi se izbjeglo preopterećenje zdravstvenih usluga i značajan višak morbiditeta i smrtnosti.” Vlada smatra da će u tom slučaju “biti potrebno uspostaviti ograničenja kretanja i stroge mjere kako bi se značajno smanjio broj ličnih susreta”, propisuje se zatvaranje neesencijalnih poslova i rad na daljinu, otkazivanje i odgađanje javnih okupljanja. U vezi sa radom škola u “nivou 4”, kaže se: “Razmotriti sve mogućnosti ostavljanja škola otvorenim, ali tako da se maksimalno ograniči lični kontakt, ovisno od lokalnog konteksta. To uključuje strategiju kombinirane nastave ili ograničavanje broja učenika. Također, treba razmotriti zatvaranje obrazovnih ustanova, uz korištenje drugih alternativa nastave – online nastava.” Drugim riječima, u slučaju prelaska na “nivo 4” predviđen je ograničeni lockdown.

Da je Kanton Sarajevo pred “nekontroliranim” širenjem pandemije pokazuje brzina rasta incidence. Ona se u odnosu na prošlu sedmicu udvostručila i u prosjeku je dnevno rasla za osam. U slučaju da tako nastavi rasti, a nema na djelu nikakvih indikatora niti mjera koje bi to zaustavile, u ovom će kantonu u prvoj sedmici školske godine incidenca premašiti propisanih 150. Time će Kanton Sarajevo, barem po jednom kriteriju, biti na “nivou 4”. Što je najgore, škole će se otvoriti baš u trenutku kada broj oboljelih i zaraženih raste velikom brzinom i kada se ne poduzimaju odgovarajuće mjere da bi se to suzbilo. Štaviše, niko od nadležnih ničim ne pokazuje da se nalazimo na “nivou 3”.

Ostaje nejasno zašto su nadležni, prije svega iz ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo, insistirali na potpunom povratku djece u klupe te praktično onemogućili izvođenje kombiniranog ili online modela nastave, iako moraju biti svjesni postojećih trendova i indikatora. Također je potpuno nepoznato u čije ime govori Upravni Odbor Vijeća roditelja Kantona Sarajevo kada nastupaju s tvrdnjom da su roditelji bili za povratak djece u škole, budući da relevantna anketa kojom bi se ustanovilo šta roditelji misle nije provedena.

Nema nikakve sumnje da škole u nekom obliku trebaju raditi, ali je pitanje kako ograničiti širenje virusa unutar školske populacije, koja se pokazala izuzetno ranjivom delta sojem virusa korona. U nekim državama to se čini propisivanjem nošenja maske, a druge države, poput Velike Britanije, obavljale su dva puta sedmično testiranja učenika te uvodile karantin za zaražene i njihove kontakte čime je više od milion školske djece privremeno bilo odstranjeno iz škola. Naravno da je takvo testiranje skupo i traži dodatna sredstva od države. Dodatni novac potreban je za svaki oblik zaštite u školama, kao i za unapređenje online nastave ili zaustavljanje širenja virusa. Apsurdno je što novca za to nema, ali ga je bilo za kojekakve manifestacije, festivale i skupove koji su, nema u to skoro nikakve sumnje, ubrzale širenje virusa.