Dana Gospodnjeg 15. 12. 2022. godine Vijeće EU je usvojilo preporuku za dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini te time zvanično postajemo jedna od brojnih država “na kapiji EU”. Potez EU je kristalno jasan iz perspektive zaštite njenih interesa jer u vrlo zahtjevnom geopolitičkom trenutku u kojem se nalazi svijet (agresija na Ukrajinu) EU ne može sebi priuštiti gubitak Bosne i Hercegovine zbog licemjerne politike; EU zahtijeva od Bosne i Hercegovine da ispunjava 14 ključnih prioriteta, dok mnoge članice EU ne ispunjavaju ni danas te prioritete.

Način da EU poništi sve svoje licemjerne političke poteze (nametanje izbornog zakona od visokog predstavnika po mjeri HDZ-a) jeste dodjeljivanje kandidatskog statusa, koji služi kao plava pilula (simbolika pilule za zaborav istine iz filma Matrix) kako bi Bošnjaci zaboravili nanesenu štetu i gajili optimizam prema članstvu u EU. Kandidatski status je najmanje “bolna stvar” za EU koju mora progutati ukoliko želi Bosnu i Hercegovinu da veže za sebe, jer mnoge države više od deceniju imaju kandidatski status, ali članstvo u EU nije ni na vidiku.

Naime, Republici Türkiye je 1999. godine dodijeljen kandidatski status, ali još uvijek nije postala punopravni član Evropske unije. Hrvatskoj je trebalo 10 godina od dobijanja kandidatskog statusa do članstva EU iako se Hrvatska smatra kapijom odbrane judeo-kršćanskih (evropskih) vrijednosti, Srbiji je dodijeljen kandidatski status 2012. godine, a ne nazire se mogućnost pristupa EU. Zamislimo samo kada jedna Republika Türkiye, koja predstavlja primjer progresa za mnoge članice EU, još od 1999. godine čeka “skok” s kandidatskog statusa ka članstvu, koliko tek vremena treba Bosni i Hercegovini, kojoj sam Dejtonski mirovni sporazum onemogućava ulazak u EU? Stoga, dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini predstavlja “plavu pilulu” koja treba da umiri Bošnjake zbog već nanesene štete od visokog predstavnika, ali i pripremanje “terena” za novo korištenje bonskih ovlasti na štetu Bošnjaka (npr. “odblokiranje” FBiH poništavanjem ustavnom prava Klubu Bošnjaka da izabere svoj (pot)predsjednika.

Uzimajući u obzir politički kontekst u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina, jasno je da je ulazak u EU ustvari mrkva na štapu kojom mašu funkcioneri EU, a dok s druge strane sve rade kako do tog članstva ne bi došlo. Samo postojanje konstitutivnih naroda, visokog predstavnika, nametnutog izbornog zakona automatski Bosnu i Hercegovinu diskreditira i onemogućava pristup članstvu EU. To čelnici Evropske komisije i Vijeća EU znaju, ali svejedno odlučuju da Bosnu i Hercegovinu manipulacijom drže pod kontrolom, jer batina je manje efikasna od “davanja lažne nade”.

Jako zanimljiv odgovor dao je Christian Schmidt na Centralnom dnevniku kada ga je režimski novinar Senad Hadžifejzović pitao da li će Bosna i Hercegovina s nametnutim izmjenama izbornog zakona moći postati članica EU? Schmidt je “hladno” odgovorio da vjerovatno neće, jer to nije u skladu s principima EU, ali da je važno bilo zaštititi Dejtonski sporazum koji njega obavezuje. Dakle, Schmidt otvoreno poručuje – nikada nećete u EU. Tu bolnu istinu je javnost u Bosni i Hercegovini “skoro shvatila”, te u svrhu prevencije buđenja svijesti kod građana Bosne i Hercegovine, iz “vedra neba” Vijeće EU dodjeljuje kandidatski status Bosni i Hercegovini. Kandidatski status treba da motivira političare i javnost da “više rade” (to i Čović i lideri “osmorke” stalno ponavljaju – legitimitet koalicionog sporazuma crpe iz “ubrzanog EU puta”), tj. da budu servilniji prema EU i tako budu pod kontrolom. Jasno je da su ljudi poslušniji kada se nalaze u tzv. međuprostoru (ili međuvremenu, kako je to Shakespeare pisao), jer ukoliko bi se Bosna i Hercegovina “odbila” od EU, ona se može okrenuti drugim geostrateškim pravcima, a to može štetiti samoj EU s obzirom na geopolitičku važnost Bosne i Hercegovine kao mosta između Istoka i Zapada.

Istog trenutka kada je preporuka za kandidatski status usvojena od Vijeća EU bošnjački političari i mediji su se počeli utrkivati ko će veće pohvale iskazati prema EU, pa su čak i “okačili” EU zastavu iznad Vječne vatre kako bi pokazali zahvalnost (servilnost) prema EU. Bosna i Hercegovina, ako se ne dogodi neko čudo, a očigledno je sa Schmidtom da neće, nikada neće ući u EU. Razlog tome jeste isti onaj razlog zbog kojeg ni Republika Türkiye nikada neće ući u EU, ali je građanima Türkiye to jasno i oni na kandidatski status “gledaju” kao mrkvu na štapu kojom ih EU “mami” kako bi izvršili “kopernikanski obrat” duhovnih vrijednosti turskog naroda.

Stoga, dok god čuvamo svoj identitet, mi EU nećemo vidjeti, a izgubiti svoj identitet zarad članstva klasičan je primjer prodaje vlastite duše. Zbog toga, važno je tretirati kandidatski status kao “plavu pilulu” u svrhu zaborava od licemjerne politike EU, dok Schmidt korištenjem bonskih ovlasti pokušava polahko podijeliti Bosnu i Hercegovinu na tri dijela.

Zaborav uvijek vodi ka ponavljanju događaja. Tako zaboraviti genocid označava prizivanje ponavljanja genocida. Isto tako, zaboravljanje embarga na oružje od strane zapadnih saveznika je prizvalo Schmidta (i njegove nalogodavce) da isporuči FBiH Čoviću putem nametanja izmjena Izbornog zakona FBiH. Međutim, Schmidt posao nije završio, jer je nametanjem Izbornog zakona omogućio i Bošnjacima preko Kluba Bošnjaka legitimno predstavljanje. Izborni zakon je omogućio da bez HDZ-a nema federalne vlasti, ali isto tako da bez SDA nema vlasti.

Šta sad? Ukoliko Schmidt omogući da se iz Kluba Bošnjaka s 11 delegata spusti na 7, onda to važi i za Klub Hrvata? Takvom odlukom bi poništio svrhu nametanja Izbornog zakona, a to je “da bez HDZ BiH nema federalne vlasti”.

Nažalost, Schmidt zbog dodjeljivanja kandidatskog statusa i bošnjačke naivnosti ima još “jedan potez” da riješi situaciju koju je zakomplikovao. Po svim najavama, Schmidt će selektivno odabrati Klub Bošnjaka (ne dirajući druge klubove naroda) i onemogućiti većini u Klubu Bošnjaka da njihov (pot)predsjednik ima bilo kakav “glas” pri odabiru mandatara vlade, jer u suprotnom će biti smijenjen korištenjem bonskih ovlasti. I zato je dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini jedan od vidova prevencije bošnjačkog otpora i neminovnih višemjesečnih protesta, ali i plava pilula koja umanjuje bijes javnosti prema Schmidtu i EU, te omogućava da završe posao isporučivanja FBiH Čoviću bez protesta. Dakle, Schmidt otvoreno poručuje da se izabrani (pot)predsjednici iz Kluba Hrvata i Srba moraju složiti kako bi mandatar bio izabran, a da izabrani (pot)predsjednik iz Kluba Bošnjaka nije važan, jer kakvo god mišljenje imao, mandatar i Vlada FBiH će biti ona koju Čović odabere kao novi faraon FBiH.

Dakle, poruka od EU jeste: slušajte nas, vjerujete nam još samo jednom (nakon više puta dokazanog štetnog djelovanja), a mi ćemo izbrisati Bošnjake kao politički faktor u FBiH, podijeliti Bosnu i Hercegovinu na tri dijela uz pomoć bošnjačkih izdajnika (osmorke), što će rezultirati da Bošnjaci kao politički faktor nestanu s tla Evrope.