“Kamenje ostavljati na prometna mjesta (parkovi, klupe, putevi, tržni centri, biciklističke staze...), ali i na manje prometna mjesta (planinski putevi, šumski putevi, drveće...) Potrebno je obuhvatiti što više gradova i država na svim kontinentima. Cilj je da osobe koje pronađu kamen sa cvijetom Srebrenice i imenom nestalog, uslikaju kamen i postave na FB stranicu Srebrenica 2022.

Ovaj projekt bi trebao podići svijet o genocidu koji se desio u Srebrenici te pokazati koliko je teško pronaci kosti ubijenih, kao i to gdje bi, da su preživjeli genocid, nastradali možda mogli danas živjeti. Isto ime se može pisati na više kamenja, to će podići svijest o sekundarnim i tercijarnim grobnicama, tj. kako se kosti jedne osobe nalaze u više različitih grobnica. Pronalazač kamena će imati zadatak da ime koje se nalazi na kamenu pronađe na spisku ubijenih. Pronalazač će tako uvidjeti koliko je teško pronaći jedno ime na spisku od 8372 imena, a postati svjestan koliko je teško pronaći kosti ubijenih Srebreničana. Do 11. jula 2022. bi trebali imati tačan podatak koliko je kamenja sa srebreničkim cvijetom pronađeno i pokazati zašto potraga za kostima nastradalih još uvijek traje”, napisala je Enida Sejdić Bašić.

Pokretači ovoga projekta su, navodi Sejdić Bašić, kontaktirali Emira Suljagića direktora Memorijalnog centra Potočari, i pitali ga za dozvolu da na taj način koriste imena stradalih, na što je on pozitivno odgovorio.

“Mi ne želimo nikakve rasprave na ovu niti bilo koju temu, jedino što želimo jeste da obilježimo 27. godišnjicu stradanja Bošnjaka i genocid koji se desio”, kaže Enida.