Igor Kalabuhov, ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini poručio je danas Denisu Bećiroviću, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine da će se stidjeti riječi o okupaciji Ukrajine od strane Rusije, što ruski režim naziva ˝Specijalnom vojnom operacijom Rusije˝.

Navodeći da građani Bosne i Hercegovine iz iskustva znaju šta Ukrajinci proživljavaju u proteklih godinu dana, Bećirović je pozvao na okončanje invazije na suverenu i nezavisnu državu Ukrajinu, upostavu mira i poštovanje međunarodnog prava.

˝Stav države Bosne i Hercegovine je jasan: poštujemo i podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine i osuđujemo napad Ruske Federacije na Ukrajinu i flagrantne povrede međunarodnog prava. Bosna i Hercegovina mora nastaviti insistirati na poštovanju osnovnih principa međunarodnog prava, Povelje UN-a i osnovnih principa međunarodnih odnosa usmjerenih prema drugoj državi˝, naveo je Bećirović u poruci povodom godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu.

Kalabuhova su ove poruke naljutile te je poručio da bi se ˝od osobe koja pokušava da operiše pravnim pojmovima, mogla očekivati dublja, objektivnija i, konačno, više ljudska analiza situacije u Ukrajini kao i razloga koji su doveli do iznuđene, ali pravedne reakcije Rusije.

˝Umjesto toga, samo je ponavljanje licemjernih zapadnjačkih motoa. Gospodin Bećirović, čak i u svojstvu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prema Ustavu BiH, koji rado spominje, nema pravo da govori u ime cijele ´države Bosne i Hercegovine´ – njegova formulacija, koja ne postoji u Ustavu BiH. Štaviše, nema razloga da govori u ime svih predstavnika Bošnjaka kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH. Jer značajan broj razumnih, zdravomislećih predstavnika bošnjačkog naroda, sa kojima svakodnevno komuniciram, običnih ljudi, koji adekvatno razumiju šta se dešava, svi oni žele nama najbržu pobjedu nad neonacističkim režimom koji njeguje i uzgaja Zapad. A kamoli da govorim o drugim predstavnicima političkih krugova u BiH˝, navodi Kalabuhov

Bio je, ističe, skeptičan u pogledu iznesenih mišljenja i komentara da Bošnjaci, vođeni protestnim raspoloženjima, nisu glasali isključivo za kandidaturu Bećirovića u smislu njegove podrške, nego u velikoj mjeri protiv drugog kandidata. Ali, ruski ambasador priznaje da ˝pomalo stiče uvjerenje da u ovom tumačenju ima značajni dio istine˝.

˝Upravo zbog toga stav gospodina Bećirovića doživljavam isključivo kao njegovo lično mišljenje. I na to reagujem samo zato što poštujem i Bošnjake i funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, koji snosi posebnu odgovornost za to - na koji način će se Bosna i Hercegovina dalje razvijati. I njene perspektive razvoja su povezani, uprkos svim vanjskopolitičkim prioritetima, između ostalog i sa razvojem sveobuhvatne, ravnopravne saradnje sa Rusijom. Spreman sam za otvorenu komunikaciju. Ubijeđen sam da će se gospodin Bećirović, budući da je još mlad političar, kada bude stekao više mudrosti, postidjeti današnjih riječi – patosnih, ali apsolutno neistinitih – i u formalnom i u providentnom smislu ove riječi˝, zaključuje ruski ambasador u Bosni i Hercegovini.