Prošle je sedmice Roger Federer najavio da će se povući nakon što odigra svoj posljednji turnir ovog vikenda.

Dvadesetostruki grand slam šampion, koji je osvojio osam titula u Wimbledonu, najavio je da će u petak odigrati svoj posljednji profesionalni nastup u Londonu, meč u dublu.

Njegovo penzionisanje dolazi nakon što je izgubio od Huberta Hurkaza u prošlogodišnjem četvrtfinalu Wimbledona i nakon što je nastavio da se bori sa stalnim problemom sa koljenom.

"Posljednje tri godine su bile teške, u najmanju ruku", rekao je 41-godišnji sportista za BBC Breakfast.

"Znao sam da sam bio na veoma tankom ledu posljednjih godinu dana, još otkako sam igrao Wimbledon. Pokušao sam se vratiti, ali je postojala granica u onome što sam mogao da uradim. I prestao sam da vjerujem u to, da budem iskren."

Federer, inače švicarski državljanin, rekao je da je "veoma brzo" shvatio da se njegova karijera bliži kraju nakon skeniranja prije nekoliko mjeseci.

"Onda se postavlja pitanje: kako najavljujete kraj i kada najavljujete? Tada to postaje stvarnost. Proteklo je uredu, ali stresno", dodao je otac četvero djece.

Iako je priznao da ima još stvari koje treba shvatiti, Federer je rekao da je njegov trenutni plan za penzionisanje otići na odmor sa porodicom.

Međutim, nagovijestio je da bi mogao biti trener u budućnosti, rekavši da bi "volio" da "mentorira djeci i otkrine novu švicarsku superzvijezdu".

"Volim ovu igru ​​i želim da ostanem uključen u nekom obliku ili formi. Neću biti duh ili stranac", dodao je.

Govoreći o svojim rivalima, Rafaelu Nadalu, Novaku Đokoviću i Endiju Mareju, rekao je: „Odjednom je nastala ova prelijepa mješavina, svi pobeđujemo 10 i više godina, sve iste turnire, skoro niko drugi nije mogao da osvoji bilo šta drugo. Mislim da je fanovima bilo zadovoljstvo to gledati i siguran sam da će neki fanovi biti tužni što odlazim, naravno, ali opet, uvijek će biti divnih, novih ljudi˝.