Sistem domaćeg plaćanja nastavio je da radi glatko nakon što su se prošlog mjeseca povukle Visa Inc. i Mastercard Inc. Dok su mnogi na Zapadu izlazak karatičarskih divova iz Rusije smatrali značajnim potezom, realnost na terenu bila je sve samo ne dramatična. Većina ruskih potrošača nikada nije izgubila mogućnost da koriste svoje Mastercard i Visa kartice za plaćanje unutar zemlje. 

Prema Nilson Reportu, trgovačkoj publikaciji, u Rusiji je bilo otprilike 197 miliona Mastercard ili Visa kartica na kraju 2020. godine. Ali iza kulisa, kartice se ne oslanjaju na sisteme američkih mreža za obradu plaćanja u Rusiji. Godinama su koristili domaći sistem koji je nadgledala ruska centralna banka. 

Nacionalni sistem platnih kartica – poznat po ruskim inicijalima NSPK – vodi finansijske sisteme koji podržavaju transakcije karticama u Rusiji, čak i za kartice koje nose Visa i Mastercard logotipe. 

Sistem je bio dio osmogodišnjeg napora Moskve da izolira rusku ekonomiju od zapadnog finansijskog pritiska. Kremlj je također agresivno promovirao rusku kartičnu kompaniju pod nazivom Mir, koja je izgrađena na infrastrukturi NSPK. Više od 100 miliona Mir kartica izdato je od njegovog lansiranja 2015. godine, navodi se na Mirovoj web stranici 

Otpornost ruskog platnog sistema rijetka je pobjeda predsjednika Vladimira Putina u njegovom finansijskom ratu sa Zapadom. Rusija nije uspjela prekinuti svoju ovisnost o zapadnom uvozu, ostavljajući zemlju bez prijeko potrebnih ključnih dijelova za proizvodnju. Prije rata, Rusija je prikupila 630 milijardi dolara rezervi kako bi se osigurala da može zaštititi rublju, ali taj napor potkopan je kada su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija zamrznule sredstva ruske centralne banke. 

“Mi smo osigurali našu nacionalnu sigurnost u platnom prostoru”, rekla je Alma Obajeva, čelnica Nacionalnog savjeta za plaćanja ruskog trgovinskog udruženja.

Povlačenje Visa i Mastercarda imalo je jednu veliku posljedicu za Ruse: u mnogim slučajevima njihove kartice sada ne rade izvan zemlje. Mreža Mir proteže se na mali broj zemalja, od kojih su većina bivše sovjetske republike. Prema izvještajima državne novinske agencije TASS, ruski zvaničnici bili su proteklih dana u pregovorima o proširenju na Venecuelu i Iran. Neke ruske banke rekle su da istražuju partnerstvo s kineskim UnionPayom kako bi izdale kartice koje njihovi klijenti mogu više koristiti. 

Ipak, nemogućnost Rusa da koriste svoje kartice za podizanje gotovine ili kupovinu u inostranstvu usklađena je s ciljem Kremlja da zadrži imovinu u zemlji. Neki Rusi koji su pobjegli rekli su da je isključenje Visa i Mastercarda išlo na ruku Putinu. 

U februarskom pozivu da se razgovara o potencijalnim sankcijama Rusiji, rukovodioci Visa, Mastercard i drugih platnih kompanija rekli su zvaničnicima Ministarstva finansija Sjeidnjenih Američkih Država da zabrana američkim mrežama da rukovode transakcijama banaka u Rusiji ne bi bila posebno bolna. Sankcije bi, kažu, jednostavno gurnule više transakcija na Mir.

(Izvor: The Wall Street Journal)