Historičar Ahmet Kurt smatra da se izuzetno kritički treba pristupiti korištenju historijskih podataka sa Interneta, a kao primjer istaknuo je činjenicu da se mostarska sahat kula Fatime Šarić, iz neznanja ili namjerno, predstavlja kao zvonik porušene katoličke crkve u ovom gradu.

U posljednjih tridesetak godina je, navodi on, napisan niz ˝stručnih˝ radova u kojima se dokazuju tvrdnje da je Mostar oduvijek bio katolički i ˝hrvatski˝ grad načičkan rimokatoličkim crkvama i grobljima.

˝I to ne da je bio jedan grad prije dolaska ´Turaka´ nego čak dva!? Političku agendu tih laži ne treba pobliže objašnjavati. Onda se te laži objavljuju na opskurnim nacionalističkim portalčićima i hrvatskoj Wikipediji (koja je u zadnje vrijeme skinula svoje najekstremnije tvrdnje), pa sa tih mjesta laži prelaze na široko čitane portale dnevnih novina i na društvene mreže. Tako na kraju te laži kao neupitna fakta ´liježu u uho´ dobrodušno-naivnom i politički nepismenom svijetu˝, ističe Kurt u objavi na svom Facebook profilu.

Jedan od tih stotine kamenčića koji tvore mozaik tih laži o prošlosti i nastanku Mostara je, navodi on, tvrdnja da je sahat kula Fatime Šarić ustvari zvonik porušene katoličke crkve sv Luke.

˝Tako je član veoma popularne mostarske Facebook grupe postavio ovu sliku na kojoj se vide sahat kula, pravoslavna crkva i Vučijakovića džamija, sugerišući da su to ´tri bogomolje triju naroda´. Da li je on i sam žrtva, ili svjesno širi te laži nije ni bitno. Uglavnom poslije objave zaredali su komentari tipa:´…to je to, zajedništvo kojeg više nema; to je moj Mostar, tri vjere, niko nikom ne smeta, ljubav, bratstvo, multikultura…´, i slično. Doduše u zadnje vrijeme, poslije dvadesetak godina šutnje, ima i onih koji se ne daju prevariti i protive se tim lažima: ´kakva crkva to je sahat kula!´, ali odmah se pojavljuju ´objašnjenja´ kako je to zvonik porušene katoličke crkva i da je to lako saznati ´proguglavši´!˝.

Ovaj detalj o kojem Kurt piše, možda, sam za sebe, izgleda bagatelno. Lako je, mišljenja je on, odmahnuti rukom i reći da tvrdnje da je sahat kula oteta crkva budalaština prve vrste. Time ova podvala u javnom prostoru neće nestati.

˝Kažu ljudi da sto puta ponovljena laž postane istina. Jeste, ali ako samo ni jednom ne ponovite istinu˝, zaključuje Kurt.