Ruski režim naporno radi kako bi pokušao suprotstaviti se, kako kaže, manipulatorskoj kampanji Ukrajine i drugih zapadnih zemalja u pokušaju diskreditiranja Rusije nakon što su u ukrajinskom gradu Buča objavljene slike desetina smrtnih slučajeva civila.

Ovaj grad od 30.000 stanovnika koji se nalazi sjeverno od Kijeva zauzele su ruske trupe prije nekoliko sedmica. Kada su se povlačili, po svemu sudeći, po prijekom postupku pogubili su više od 300 civila, čija su tijela ostavljena da leže na ulici, a kasnije su ih ukrajinski vojnici i lokalni i zapadni novinari otkrili. Bilo je slučajeva da su civili ubijeni u svojim kućama. Neki su se leševi pojavili vezanih ruku, a drugi su čak i pokopani.

Rusija je pozvala na nezavisnu istragu o tome šta se dogodilo u Buči. Zamjenik ruskog ambasadora Dmitri Polyanskiy optužuje London da “nas želi spriječiti da to pitanje pokrenemo odvojeno, što bi naškodilo reputaciji zapadnih zemalja koje su već okrivile Rusiju za ubijanje civila u Buči. Ovo neće ići i svijet mora znati istinu”, istaknuo je preko društvenih mreža.

Vjačeslav Volodin, predsjednik ruskog parlamenta, tvrdi da snimka masakra u Buči predstavlja postavku pozornice i provokaciju s ciljem diskreditacije Rusije. Volodin, kao i drugi ruski zvaničnici, nije ponudio nikakav dokaz kojim bi potkrijepio svoje tvrdnje. Predsjednik Dume je rekao da je "jedini cilj diskreditacija Rusije, opravdanje sankcija, opskrba Ukrajine oružjem i druge neprijateljske akcije, kao i dodatno pogoršanje situacije u Ukrajini".

Za Volodina “nema činjenica, samo laži. Ukrajinski mediji morali su ukloniti dokaze koje su objavili, budući da informacija nije potvrđena. Ali za sve to više nikoga nije briga. Optužbe su već podignute.”

Dmitrij Medvedev, jedan od najbližih saveznika Vladimira Putina, pridružio se horu negatora. Bivši ruski predsjednik od 2008. do 2012. rekao je da su tvrdnje da su ruske snage pogubile civile u Buči laži koju šire ukrajinska i zapadna propaganda kako bi diskreditirali Rusiju.

"To su lažnjaci koji su sazreli u ciničnoj mašti ukrajinske propagande", rekao je Medvedev, koji je sada zamjenik sekretara ruskog Vijeća sigurnosti. Za njega, mrtvi na ulicama Buče "izmišljeni su u zamjenu za velike količine novca".

Nisu samo ruski političari doveli u pitanje istinitost ovih slika. Službena ruska štampa istakla je riječi američkih novinara koji  sumnjaju u masakr u Buči. Najozloglašeniji je slučaj Glenna Greenwalda, koji je rekao da bi fotografije i video snimci mrtvih na ulicama ovog grada u blizini Kijeva mogli predstavljati "manipulaciju" pokrenutu na društvenim mrežama i pozvao pratitelje da razmišljaju racionalno umjesto da se prepuste emocijama.

Greenwald je postao poznat po umiješanosti u slučaj bivšeg američkog analitičara Edwarda Snowdena, koji ga je izabrao da mu pomogne u rasvjetljavanju nadzora koji je američka vlada provodila nad komunikacijom miliona Amerikanaca i čelnika drugih zemalja.

Američki novinar i komentator Michael Tracy također smatra da ukrajinska vlada pokušava natjerati SAD i NATO na sudjelovanje u ratu objavljujući propagandne video snimke o masakru u Buči, navodi se u vijestima ruske agencije Tass. Tracy smatra da nema smisla da Rusija provodi pogubljenja civila nakon povlačenja iz grada i nakon nekoliko rundi pregovora između Moskve i Kijeva znajući da će ukrajinska vojska ući u te gradove.