U utorak će Maroko igrati u šesnaestini finala Svjetskog prvenstva protiv Španije. Za Maroko će, najvjerovatije, zaigrati u dvojica igrača rođenih u Španiji, Achraf Hakimi i Abdessamad "Abde" Ezzalzouli. Obojica su umjesto zemlje rođenja odlučila igrati za zemlju iz koje vuku korijene a njihov izbor je rezultat godina rada skauta marokanskog saveza koji je posvećen prepoznavanju talenata marokanskog porijekla koji se fudbalski razvijaju u Evropi.

Rabie Takassa koordinira mrežom izviđača koji tragaju po Španiji, Italiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Belgiji ili Francuskoj. Čak i po skandinavskim zemljama. Svako područje s marokanskim zajednicama im je zanimljivo a iza svega stoji metodologija zaslužna da se igrač odluči nastupati za Maroko.

"Imamo bazu podataka sa svim igračima marokanskog porijekla koji igraju u Evropi. Svake sezone dodajemo nove koji se pojave", kaže Takassa. On je nekoliko godina bio zadužen za pripremu terena za sve one igrače s potencijalom da uđu u seniorsku ekipu.

"Igrače morate detektirati unaprijed, da dođu igrati s nižim kategorijama da vide kako radimo, da otkriju kakav je marokanski fudbal... Puno puta nisu svjesni realnosti našeg fiudbala“, kaže Takassa i dodaje da je odabir Maroka umjesto neke druge reprezentacije često stvar srca.

Takav je „slučaj Abde“.

Krilni napadač Barcelone imao je opciju igrati sa Marokom na posljednjem Afričkom kupu, odigranom početkom godine. Abde je ipak radije ostao na Camp Nou i borio se za mjesto u prvoj postavi. Unatoč činjenici da su se iz Španije čule vijesti kako španski Savez razmišlja da ga pozove da igra za njihovu reprezentaciju, Abde je bio jasan u vezi s tim.

"Njegova namjera uvijek je bila igrati sa nama. Nije ga bilo potrebno uvjeravati ili na tome insistirati", otkriva Takassa i dodaje da se talentovano igrača mora otkriti kad on još nije u eliti. Tako je Abde zaigrao za marokansku U-20 reprezentaciju još kada je igrao u trećoj ligi za španski Hercules.

Achraf Hakimi je rođen u Madridu, ali je odabrao Maroko, zemlju svojih korijena. Ziyech, drugi ključni igrač u reprezentaciji, odrastao je u Nizozemskoj i također završio u dresu „Lavova Atlasa“.