Među hiljadama građana koji su na ulicama turskih gradova u noći 15. jula 2016. godine pružali otpor pučistima, članovima terorističke organizacije FETO infiltriranim u tursku vojsku, bila je i Elif Dagdelen, majka dvoje djece, koja je zaustavila kretanje vozila pučista.

Teroristi FETO-a pokušali su prilikom neuspjelog puča iz gradova Denizli i Aydin prebaciti u Ankaru 580 vojnika, kako bi ubrzali izvršenje planiranog državnog udara.

Konvoj koji je trebao transportirati vojno osoblje na aerodrom, a potom u Ankaru, zaustavili su građani.

Među njima je bila i Elif Dagdelen, koja se popela u vozilo i nakon sukoba s vozačem uspjela uzeti ključeve i tako onemogućiti nastavak kretanja vozila. Pridružili su joj se i drugi građani, tako da je nastavak kretanja kolone najprije usporen, a potom i zaustavljen.

Kako je Dagdelen ispričala novinaru Anadolu Agency (AA), te noći nije osjećala strah, a do jutra je s djecom ostala stražariti ispred aerodroma.

"Hvala Allahu, nismo dali priliku izdajnicima i nećemo je dati. Ovo je naša domovina. Dok je imana u nama, nikome nećemo prepustiti našu domovinu", kazala je Dagdelen.

Prisjetila se da je u noći pokušaja puča izašla na ulicu ne razmišljajući o posljedicama.

"Te sam noći shvatila da čovjek odjednom može postati div. Penjući se na vojno vozilo nisam osjećala strah. Nikog se nisam plašila. Otvorila sam vrata i uzela ključeve pitavši kome to služe ti vojnici. Do jutra se skupljao narod. Zajedno smo uz tekbire čekali zoru", kazala je.

Prisjetila se i rasprave s tamošnjim vojnim zapovjednikom.

"Borili smo se do jutra i, hvala Bogu, na kraju pobijedili. Nikada nećemo pružiti priliku tim izdajnicima", rekla je.

Ranjeni oficir Yilmaz Lale

Da bi pokazao da je uz izabranu vlast, a ne uz pučiste, na ulice Ankare izašao je i turski oficir Yilmaz Lale. Njega je pokušaj puča zatekao u Ankari, gdje je bio na dopustu u posjeti rođacima.

"Izašao sam na ulicu i zaputio se pred Generalštab. Svjestan sam da je to bila borba za opstanak. Doslovno. Moramo uvijek biti budni i oprezni. Naš narod je u noći 15. juli ispisao historiju. Svima je sada jasno da je vrijeme pučeva završeno, da će svaki pokušaj biti spriječen intervencijom građana, snagom naroda", poručio je Lale.

Teroristička organizacija FETO

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije su izručenje turske vlasti zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u turskom pravosuđu montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike.

Nekoliko godina poslije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja predstavlja opasnost svakoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča ubijena je 251 osoba, a ranjene su 2.734 osobe.