Iranska Nova godina poklapa se s dolaskom proljeća, a dvije sedmice godišnjeg odmora idealno su vrijeme za najveću gledanost televizijskog programa. Iako su sitkomi u to doba oduvijek veoma gledani, ovaj ih je put zamijenio miks akcije i špijunaže, što je veoma gledljivo u zemlji s dugom historijom antagonizma sa Sjedinjenim Državama i Izraelom.

Emitiranje druge sezone serije Gando prekinuto je nakon 13 epizoda početkom aprila zbog oštrih protesta članova prethodne vlade, posebno Ministarstva vanjskih poslova, ali i zbog predsjedničkih izbora 18. juna. Nastavljeno je 23. jula, nakon inauguracije novog predsjednika Irana Ebrahima Raisija.

Gando je riječ koja se u Iranu koristi za krokodila s indijskog potkontinenta koji nastanjuje neka područja jugoistočnog Irana s reputacijom strpljivog uhođenja svog plijena, što je karakteristika koju ova fikcija poistovjećuje sa špijunima.

Njegova prva sezona, emitirana u junu 2019., odmah je izazvala kritike u sektorima bliskim Vladi, budući da produkcija pripisuje sve zasluge za uspjehe zemlje Čuvarima revolucije, dok je Vladu predstavila kao naivnu i nesposbnu, posebno iranske diplomate.

Gando se u isto vrijeme bavi osjetljivim pitanjima, poput korupcije, nepotizma i špijunaže u više slojevima moći u iranskom islamskom sistemu. Takođe, prvi put u više od četiri desetljeća iranska glumica Beaina Mahmoudi pojavljuje se pred kamerama bez hidžaba kako bi glumila agenta britanske obavještajne službe (MI6), što je činjenica bez presedana na iranskoj televiziji, koju kontroliraju konzervativni sektori.

Scenario uspijeva održati intrigu, ali nije nepristran, budući da se članovi Pasdarana, Čuvara revolucije, pojavljuju kao heroji imuni na iskušenja i zamke stranih tajnih službi.

Prva epizoda druge sezone prepričava otmicu i prebacivanje opozicionog novinara Ruhollaha Zama iz Iraka u Iran. Zam je živio u Francuskoj, a tokom putovanja u Irak u oktobru 2019. uhapšen je i obješen u decembru 2020. Scena u kojoj agenti skidaju Zamovu masku i začuđeno gledaju u toranj Azadi u Teheranu daje jasnu poruku.

Razlike između šiita i sunita jedno su od pitanja kojima se bave producenti, iako iranski suniti čine jedva 10% stanovništva. 

Amir Hossein Abdi, šef Pasdaránovih kontrašpijunskih operacija, kojeg glumi slavni glumac Dariush Farhang, zadužuje Mohammada, šefa svog tima agenata, novom misijom. U regiji u istočnom Iranu koju muče suša i nestašica vode, liječnik međunarodne nevladine organizacije Alireza Bahrami potiče sunite na organizaciju nasilnih demonstracija. Bahrami optužuje vlasti da zanemaruju probleme sunita. Mohammad otkriva da je liječnik zapravo arapskog porijekla i radi za MI6, no Bahrami prije hapšenja uspije preći granicu i sakrije se u Afganistanu.

Serija insistira na tome da nema problema između šiita i sunita u Iranu, a neredi su posljedica strane intervencije i neznanja nekih mještana.

Mohammad i njegov tim nalaze dokaze u Bahramijevoj jazbini koji ih vode do Mohammada Ali Musapoura, savjetnika ministra vanjskih poslova i člana iranskog izaslanstva u nuklearnim pregovorima između Irana i svjetskih sila. Musapour je također špijun MI6 s dvojnim iransko-britanskim državljanstvom i dobio je iranski pasoš samo šest mjeseci prije ulaska u ministarstvo.

Ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif protestirao je u različitim prilikama, nazvavši zavjeru "velikom laži". Mojtaba Amini, producent serije, na svom je Twitteru kazao da se "Gando temelji na stvarnim dokumentima". Na kraju je njegovo emitiranje prekinuto nakon 13 epizoda.

Gando se također osvrće na zauzimanje iranskog tankera Grace 1 od strane Velike Britanije u julu 2019., tvrdeći da je plovilo prekršilo sankcije EU -a prevozeći naftu u Siriju. Serija prikazuje detaljni plan Pasdarána da zauzmu britanski tanker Stena Impero u julu iste godine u tjesnacu Hormuz. Kadrovi snimljeni na samom zaplijenjenom brodu ukazuju na to da su producenti uživali punu podršku oružanih snaga zemlje.

Ova podrška izgleda bezuvjetno, budući da su mnogi filmovi u zemlji cenzurirani ili zabranjeni zbog nepoštivanja strogog islamskog kodeksa odijevanja.

Iran prolazi kroz teška vremena i ekonomski pritisak sve više odvlači mase od središta moći. Sistem je svjestan da se mora suočiti s ovom prijetnjom. Gando je pokušaj da se dopre do mlađih naraštaja i vrati imidž Revolucionarne garde, a istovremeno nastoji ohrabriti pristaše trenutnog sistema u zemlji.