Bosna i Hercegovina mala je država. Bosna i Hercegovina slaba je država. U međunarodnom poretku Bosna i Hercegovina možda je čak i relativno nebitna država. Ali kada oni veći, jači i bitniji oportunistički i kukavički šute, onda principijelnost malih, slabih i naoko nebitnih dolazi do izražaja, a njihov hrabro podignuti glas daleko se čuje.

Istinitost ovog fenomena potvrdio je ovih dana niko drugi već Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio Twitter status navodeći Bosnu i Hercegovinu kao jednu od država koje navodno podržavaju agresorske i zločinačke akcije Izraela u okupiranoj Palestini i opsjednutom pojasu Gaze, odgovorio mu je Džaferović odlučnim demantijem na svom Facebook profilu. Poručio je Netanyahuu da Bosna i Hercegovine ne podržava i ne može podržavati ubistva nedužnih civila u Gazi koje vrše izraelske vojne snage, te ga je pozvao da obustavi nesrazmjerne napade i dadne svoj doprinos uspostavi mira za palestinski i izraelski narod!

Mnogi lokalni čaršijski filozofi, Twitter mudraci i “nezavisni” analitičari pokušali su odmah minimizirati ovaj Džaferovićev nastup kao irelevantan, čak i besmislen, što ponajviše govori o njihovoj potpunoj neobaviještenosti, zapravo posljedici skučenih intelektualnih interesa i horizonata koji počinju i završavaju na granicama Kantona Sarajevo.

Džaferović status odjeknuo je globalno, jer je demanti postao viralan na društvenim mrežama, na Facebooku i Twitteru, a prenijela ga je i većina svjetskih medija. Naročito oni s Bliskog istoka, koji su mu posvetili veliku pažnju. Upravo su bliskoistočni i arapski mediji Džaferovićev demanti protumačili kao žestok, gotovo nezapamćen diplomatski šamar militantnom Netanyahuu i njegovim pokušajima da na svaki mogući način, uključujući i otvoreno izmišljanje i laganje, pokaže kako Izrael ima međunarodnu podršku za svoje zločinačke i kriminalne akcije protiv palestinskih civila. U okolnostima kada izraelska agresija ima otvorenu podršku manjeg dijela svijeta, dok ona druga, veća polovina uglavnom proračunato šuti odobravajući time njen nesmetan nastavak, Džaferovićev jasan i otvoren stav gotovo je pa presedan. Džaferović je jednim statusom praktično demaskirao namjere Netanyahua da ubijanje nedužnih civila u Gazi prikaže kao međunarodno legitimnu antiterorističku operaciju.

Koja je doista magnituda Džaferovićevog demantija, ponajbolje se može razumjeti ako pogledamo reakcije na njegov Facebook status. U trenutku dok pišemo ovaj tekst njegova objava ima doseg od 3 miliona ljudi, 27.000 reakcija, 21.000 komentara i 9.800 dijeljenja, od kojih je ogromna većina iz muslimanskog, naročito arapskog svijeta! No, ako ni to nije dovoljno granapskim i kafanskim analitičarima, koji i dalje dobacuju “Halo, predsjedniče, napiše li se šta?”, pokušajmo apelirati na njihov moral, ako ga još uvijek imaju, prisjećanjem na onu hićaju o mravu koji je gasio vatru kojom su htjeli zapaliti Ibrahima, a. s. Upitan kakve koristi imaju njegove kapljice vode protiv razbuktale vatre, odgovorio je: “Neka se zna i vidi na čijoj sam strani!”