Robert de Niro prolazi kroz najgore trenutke svog života. Pandemija covid-19 uzela je danak njegovim finansijama jer su ozbiljno pogođena dva glavna glumčeva izvora prihoda, kino i gastronomija.

De Niro posjeduje jedan od najmodernijih lanaca restorana i hotela u Sjedinjenim Državama i dijelu Evrope, Nobu, čiju je aktivnost i profit smanjila zdravstvena kriza.

Ovoj situaciji mora se dodati i pravna bitka koju je od 2018. vodio s bivšom suprugom Grace Hightower, što ga je dovelo na rub bankrota.

Gracein navodnO skup životni stil i predbračni ugovor zbog kojeg joj plaća milion dolara godišnje nakon razvoda, natjerali su glumca da prihvati poslove na ekranu koji mu se nisu sviđali, kako je nedavno rekla njegova advokatica.

“Gospodin De Niro ima 77 godina i iako voli svoj zanat, ne bi ga trebalo prisiljavati da radi ovom nevjerojatnom brzinom. Kada će to završiti? Kada ćete imati priliku da ne radi šest dana u sedmici po 12 sati dnevno samo kako bi utažio žeđ gospođice Hightower za odjećom Stellom McCartney?”, izjavila je njegova advokatica Caroline Krauss tokom virtuelnog saslušanja u brakorazvodnoj parnici.

Smatran najboljim glumcem svoje generacije i holivudskom legendom, De Niro je godinama bio usredotočen na projekte koji u očima kritičara i gledatelja štete njegovom imidžu i filmskom naslijeđu. U posljednjih 10 godina snimio je 26 filmova, a zbog njih 19 su ga ismijavali kritičari ili ga je javnost ignorirala.

Nestala je njegova slavna prošlost rođena Taksisti ili Kumu, budući da je glumac već dva desetljeća predan komediji koja se isplativija ali je naštetitla njegovo imidžu. Godine 2000. glumio je u filmu s najvećom zaradom u karijeri, Meet the Parents, a potom su uslijedili i drugi naslovi u kojima parodira neke dijelove iz svojih čuvenih filmova.

Tada se govorilo da je dvostruki oskarovac prihvaćao sve svoje projekte vodeći se isključivo pohlepom, to ne samo projekte na velikom platnu. Ušao je u svijet oglašavanja i nije mu smetalo posuditi svoj imidž ako je dobro plaćen, bilo da se radi o promociji automobila marke Kia ili o oglašavanju proizvoda marke Warburtons, pekarske firme od koje je naplatio "šestocifrenu svotu" za samo nekoliko minuta snimanja.

Nekoliko godina ranije već je zaradio deset miliona eura glumeći u reklami za filipinski kasino. “Ima dva glavna kriterija pri odabiru projekata: da mu se sviđaju reditelj ili glumci, čak i ako je scenarij slab, i novac. Njegova je ekonomska situacija ugodna, ali ima mnogo fiksnih troškova", rekao je jedan od njegovih partnera za New York Post.

No, De Nirova pohlepa na kraju ga je izigrala i 2016. je s filmom Dirty Grandpa dotakao dno. U njemu glumi udovca koji samo želi zadovoljiti svoje seksualne fantazije. Zarada je bila dobra ali kritičari su bjesnili smatrajući takvu ulogu ponižavajućom i najnižom tačkom njegove filmografije.

Da bi održao svoj životni standard, čini se da je De Niro spreman raditi tri puta duže i prihvatiti sve što se nudi. Također i zato što, prema riječima njegovog advokata, mora platiti puno poreza. To je vjerovatno tačno ako se uzme u obzir da, osim restorana i luksuznih hotela, posjeduje nekoliko zgrada u njujorškom kvartu Tribeca (gdje je od 2002. vodio filmski festival), tim u američkom fudbalu, marku votke i modnu liniju. Uz to, ima šestoro djece iz četiri veze i četvero unučadi kojima želi ostaviti dobro nasljedstvo.

Ali nisu sve vijesti loše. Sa Ircem i Jokerom, koje je snimio 2019., Robert de Niro ponovo je osvojio javnost i kritičare koji s nestrpljenjem čekaju njegove sljedeće filmove, poput onog koji opet priprema sa Scorseseom, o ubistvima u indijskoj zajednici naftnih tajkuna u Oklahomi 1920-ih u kojem glumi i Leonardo DiCaprio, a snimanje počinje ovih dana.