Koncert počinje sutra u 20 sati nastupom Joe Sumnera koji će nastupati 45 minuta, nakon čega će na binu izaći Sting sa set listom sastavljenom od njegovih najvećih hitova.

Osim njegovih najvećih hitova iz solo karijere, Sting će na koncertu odsvirati i numere sa posljednjeg albuma "The Bridge", poput pjesama "Rushing Water" i "If It's Love" i "For Her Love". Ovo je kompletna lista pjesama: "Message in a Bottle", "Englishman in New York", "Every Little Thing She Does Is Magic", "If It's Love", "For Her Love", "Rushing Water", "If I Ever Lose my Faith In You", "Fields of Gold", "Spirits In The Material World", "Brand New Day", "Shape of my Heart", "Heavy Cloud No Rain", "Moon Over Bourbon Street", "So Lonely", "Desert Rose", "King of Pain", "Every Breath You Take", "Roxanne" i "Fragile".

Jedna od pjesama koja nije na popisu Stinga za koncert u Sarajevu je pjesma “Russians”, u prijevodu “Rusi.

"Gospodin Hruščov je rekao, "Pokopat ćemo vas". Ja se ne slažem s tim stavom. To bi bila glupost, ako i Rusi vole svoju djecu" stihovi su ove Stingove pjesme, kritike politike Hladnoga rata i ideje o upotrebi nuklearnog oružja.

 

Simbolička vrijednost i relevantnost pjesme "Rusi" (Russians), sa Stingovog albuma prvijenca, u ovom je trenutku očigledna, a riječi pune značenja odzvanjaju glasnije nego ikad.

Jedna je to od pjesama s albuma "San o plavim kornjačama" (The Dream of the Blue Turtles), koji je označio Stingov razlaz s grupom The Police.

Tokom godina mira i zatišja bila je relativno zaboravljena, no budući da nas, kako druga Stingova pjesma kaže, "povijest neće naučiti ničemu" (History Will Teach Us Nothing), muzičar je ovih dana pjesmu "Rusi" morao izvaditi iz ladice, otpuhnuti prašinu s nje i ponovno je poslati u svijet. Ponovo ju je počeo izvoditi na nastupima u martu ove godine javno izražavajući podršku Ukrajincima i hrabrim Rusima koji su protestovali protiv agresije njihove zemlje na Ukrajinu rizikujući vlastitu slobodu.

 

Sting, koji dolazi u Sarajevo u okviru svoje jesenje turneje koju je započeo 20. septembra u Finskoj, a u sklopu koje će održati 38 koncerata, često svira sa bosanskohercegovačkim muzičarom Edinom Karamozivim. Podsjetimo, Karamazov je jedan od najboljih svirača lutnje u Evropi. Da li će i Karamazov biti gost na sarajevskom koncertu, nije objavljeno.

Gordon Matthew Thomas Sumner, poznatiji pod umjetničkim imenom Sting, engleski je muzičar, rođen 2. oktobra 1951. godine. Solo karijeru je započeo kao već etablirano ime, nakon velikog uspjeha njegove rock grupe The Police.