Premijer Velike Britanije Boris Johnson podnio je ostavku, na taj način se povinujući pozivima ministarskih kolega i poslanika iz njegove Konzervativne stranke da se povuče s funkcije.

"Proces izbora novog čelnika trebao bi početi sada. Danas sam imenovao vladu koja će, kao i ja, obavljati dužnost do imenovanja novog čelnika", izjavio je Johnson ispred premijerskog ureda.

Prema pisanju BBC-ja, Boris Johnson će ostati premijer do jeseni, kada bi trebalo biti izabrano novo rukovodstvo Konzervativne partije, čiji bi novi lider trebao postati i premijer.

Valja podsjetiti da je kontroverzni Boris Johnson bio prinuđen na ovaj potez iako je prije svega nekoliko dana izričit bio da na njega neće moći djelovati pritisci. Naime, čitava serija ostavki njegovih ministara "pljuštala" je u proteklom periodu i svi ti ministri pozivali su i njega da učini isto. Nevjerovatno je da je više od 40 saradnika Borisa Johnsona u Vladi Velike Britanije podnijelo ostavke.

Premijeru se najviše spočitavao "Party Gate", lanac zabava u Downing streetu 10 dok je na snazi bio lockdown. Boris Johnson je i sam prisustvovao tim zabavama te je morao platiti kaznu zbog kršenja zabrane okupljanja.

Kako ocjenjuje agencija AP, premijera su "do zida" gurnule posljednje spoznaje da je dao bitnu funkciju u zastupničkom klubu konzervativcu Chrisu Pincheru, iako je znao da protiv ovog postoje optužbe za seksualno zlostavljanje žena, ali i nedolično ponašanje prema jednom muškarcu. On se na kraju izvinio zbog tog poteza, kao što se i ranije, kada nije imao izbora, izvinjavao i zbog drugih afera.

"Mnoge njegove konzervativne kolege bile su zabrinute da Boris Johnson više nema moralni autoritet u vrijeme kada je neophodno donijeti teške odluke kako bi se odgovorilo na eksploziju cijena hrana i energenata, povećanje broja zaraza virusom korona i rat u Ukrajini. Ostali su bili zabrinuti da bi Boris Johnson mogao biti veliki minus za Konzervativnu partiju na idućim izborima", piše AP.

Važno je istaći i to da su opozicioni laburisti već tražili da se raspišu novi izbori.