Dok ostatak planete pati od posljedica pandemije i zatvaranja, Australija kao da živi na nekom drugom planetu. Slike kakve dolaze iz Australije, prepunih tribina tokom teniskog turnira u Adelaideu, nezamislive su bilo gdje drugdje u svijetu.

Izvještaj australskog Ministarstva zdravstva utvrdio je ove subote 52 aktivna slučaja, 909 mrtvih i 28,829 pozitivnih ukupno. Kada se uporedi sa podacima iz Španije (60.300 smrtnih slučajeva), Italije (89.300 mrtvih) ili Francuske (77.500 mrtvih) svako se upita šta je to uradila Australija pa joj je uspjelo zaustaviti pandemiju?

Mary-Louise McLaws, epidemiologinja sa Univerziteta Novi Južni Wales, specijalizirana za suzbijanje zaraznih bolesti i savjetnica Svjetske zdravstvene organizacije, objašnjava: „Uspjeh u upravljanju koronavirusom u Australiji temelji se na najstrožoj primjeni mjera suzbijanja i suzbijanja: zatvaranje međunarodnih granica, zatvaranje i ograničenje mobilnosti, poštivanje održavanja fizičke distance i broj testova provedenih na stanovništvu.”

Prije tačno godinu dana Australija je zatvorila svoje granice za Kineze. Nekoliko dana kasnije to je učinila i za Iran, Južnu Koreju i Italiju a od 20. marta zasve one koji nisu državljani Australije ili nemaju u njoj prebivalište.

"Rekla bih da je ovo bio najvažniji aspekt“, ističe McLaws. “Ključno je bilo to i poslušnost ljudi. Mislim da ovdje postoji nešto u kulturu. Većina Australaca, kada vlasti zatraže da se pridržavamo pravila, mi to i činimo. Možemo se složiti ili ne, može nam biti više ili manje neugodno, ali hijerarhija onoga ko diktira pravila nije sporna, a još manje ako postoje naučni dokazi koji to podupiru ”, dodaje.

Savezna organizacija zemlje (od 21 miliona stanovnika) dopustila je nekim državama da zatvore granice kako bi spriječile širenje virusa iz područja s većim incidencijama. Primjerice, Queensland je to radio 42 dana sa svojim susjedom Novim Južnim Walesom. „Kontrolni punktovi bili su stalni, 24 sata dnevno. Kada se ovdje nametne takav zakon, ljudi znaju da će ga, ako ga prekrše, platiti. A kazne su vrlo visoke, do 42.000 eura“, objašnjava epidemiologinja.

Međutim, zemlja se ne ističe po broju provedenih testova: 512 na 1.000 stanovnika, prema najnovijim podacima iz Our World In Data; faktor koji je često presudan u kontroli pandemije. Brojka mnogo ne premašuje brojku Njemačke (485) i niža je od one u Španiji (603), SAD (906) ili Izraelu (1.302).

Vjerojatno je najkritičnije razdoblje bilo od jula do novembra u državi Victoria, koja čini 90% žrtava (820 od 909 ukupno) i 71% slučajeva (20.449 od 28.829). Zatvaranje kojem su bili podvrgnuti građani Melbournea, njenog glavnog grada na gotovo četiri mjeseca, omogućuje nam da shvatimo zašto je Australija takva kakva je.

Još jedan primjer je zatvaranje koje je prošle sedmice uvedeno u Perthu, koji je 10 mjeseci bio bez ijednog slučaja. Dva miliona stanovnika glavnoga grada Zapadne Australije moralo je u zatvaranje od ponedjeljka do petka nakon otkrivanja jednog slučaja.

Zabrana ulaska u zemlju ili izlaska iz nje, osim nekoliko opravdanih izuzetaka, ostaje na snazi ​​i sve upućuje na to da će ostati do 2022. Svaki Australac koji je posljednjih mjeseci putovao ili trenutno putuje, mora proći određeni postupak kako bi se vratio kući.  

Prvo mora pronaći mjesto na vrlo malo raspoloživih avionskih letova, a čim uđe u hotel koji je odredila vlada, gost plaća 1400 eura karantina na 14 dana. Kako bi mu nadzirali boravak u sobi, postoji osoblje koje čuva svaki od izolacijskih katova. Ovaj režim obeshrabruje mnoge strance koji žive u Australiji da odu u posjetu svojim porodicama.

Ekonomska moć Australije, zemlje koja je po BDP-u po stanovniku ispred Francuske, Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva i Japana, dopustila je njenim vlastima da poduzmu mjere poput zatvaranja trgovina.

Australija je pretrpjela svoju prvu recesiju nakon 30 godina u drugom tromjesečju 2020. godine, ali pad je bio trenutačan, a u trećem tromjesečju ponovno se oporavila.

Kako bi ublažila utjecaj Covida na ekonomiju Vlada je stvorila program pomoći Jobkeeper (Zadrži posao] čiji je cilj bio izbjeći masovna otpuštanja u firmama i olakšati radnicima pogođenim pandemijom. Od aprila 2020. svaka firma u Australiji koja ostvari pad prihoda od 30% prima subvenciju za svakog zaposlenika kojeg zadrži na poslu.

Ta je naknada, namijenjena samo Australcima i onima sa dozvolom boravka, u početku iznosila 3.000 dolara mjesečno (1.900 eura), što je u septembru postalo 2.400 dolara, a od januara do marta, kada završava period subvencija, ona iznosi 2.100 dolara.

Australija je kupila 150 miliona vakcina za 3,2 milijarde dolara. Izvršna vlast finalizira protokole kako bi započela vakcinisanje stanovništva, što je podijeljeno u četiri grupe. Cilj je, prema epidemiologinji Mary-Luise McLaws, da se 80% od 21 miliona Australaca vakciniše do oktobra. Ministar zdravstva Greg Hunt najavio je u četvrtak da će vakcinacija početi u posljednjoj sedmici februara.

Vakcina će biti besplatna.