Teško je, zaista, opisati mentalni  sklop ljudi koji čine rukovodstvo Naše stranke. Težak zadatak, zaista, objasniti u kojem svijetu oni žive, o čemu i kako razmišljaju ako uopće o nečemu i misle. Kad god čovjek pomisli da ne mogu biti jadniji i da su u svojim saopćenjima i angažmanom dosegli vrhunac gluposti i političke imbecilnosti, oni nas nanovo iznenade.

Čudom se čude građanski Edin Forto i još građanskija Sabina Ćudić (sve gurajući na Facebook fotografije nastale tokom slučajnog susreta sa Mathew Palmerom) aktuelnoj situaciji u zemlji pa su odlučili napisati saopćenje za javnost koje izgleda kao da su ga potpisali urednici Yutela 1991. godine. Pozdravljajući odluku o produženju mandata snaga EU, iz Naše su stranke tvrde da ta odluka šalje neke zabrinjavajuće poruke.

A onda nastavljaju: “Do sada iz međunarodne zajednice su bile upućivane poruke da je dogovor o budućnosti BiH prepušten domaćim političkim liderima. Rezolucijom nam je to definitivno i neopozivo dato do znanja. Naravno, to ne smije biti razlog za pesimizam i malodušje niti povlačenje u ulogu žrtve nekakve međunarodne zavjere protiv BiH. Najveći krivci za trenutno stanje su samozvani branioci BiH predvođeni Strankom demokratske akcije koji su mislili da će se stvari na međunarodnom planu po nekoj inerciji odvijati u korist Bosne i Hercegovine. Stvarnog pritiska prema američkom kongresu i senatu, kao ni prema Briselu nije bilo.”

Vidiš ti to. Ništa blokada Federacije koju HDZ-a provodi već godinama. Ma kakvi, to je nebitno. Ništa Dodikove najave i konkretni koraci ka osnivanju vojske, policije, porezne uprave. Ništa referendum, jedinica žandarmerije, otimačina bošnjačke zemlje u Podrinju, ugovori sa Srbijom o gradnjki centrala. Ništa ruski motociklisti i Kozaci. To je nebitno, to je samo predizborna kampanja. Nije u pitanju ni otvoreno lobiranje predstavnika međunarodne zajednice u korist štete države BiH.

Ništa, sve je to besmisleno, evo vam pravog razloga krize, to vam je zato što “brojni zvaničnici zbog svoje diplomatske i lobističke potkapacitiranosti nisu znali i mogli izvršiti pritisak na međunarodnu zajednicu" te su istakli da je to stanje nemoći koje se ne može promijeniti.

Aha! Uvrnutom logikom Forte i njegovih Hastahana jarana za ozbiljne najave o raspadu države krivci su ne oni koji krupnim koracima kroče tim putem nego oni koji nisu dovoljno lobirali  da se ti koraci uspore i zaustave. Genijalno. Ako vam sada nije jasno šta nas je snašlo i zašto, eto vam pojašnjenja.

Kako se u svu ti diplomatsku potkapacitiranost uklapa, recimo, njihov ražalovani diplomata Damir Arnaut, koji je prespavao ambasadorski mandat, nisu nam pojasnili. Zato čekamo izdanke iz njihovih fondacija, okruglih stolova i radionica, izdašno sponzoriranih novcem inozemnih ambasada, da nas spasu i da nam pokažu kako izaći na kraj sa razbojnikom iz Laktaša.