"Po mom mišljenju, potrebno je završiti ono što smo započeli: uništiti 'banderovce', naciste i šejtane. Tek tada treba odlučiti šta dalje", rekao je poznati liberal Kadyrov koji zajedno s Vladimirom Putinom želi Ukrajincima donijeti slobodu od „banderovaca, nacista i šejtana“.

Izraz “banderovci” (ukrajinski: banderívcí ili bandérovtsy) odnosi se na članove niza desničarskih organizacija u Ukrajini.

Termin potiče od imena Stepana Bandere (1909-1959), šefa Organizacije ukrajinskih nacionalista koja je nastala 1929. godine.

Unija, poznata kao OUN-B, bila je uključena u razne zločine, uključujući ubistva civila, od kojih su većina bili etnički Poljaci. To je bio rezultat ekstremne polonofobije, ali među žrtvama bile su i druge manjine kao što su Jevreji i Romi. Termin "banderovci" koristili su sami sledbenici Bandere, tokom holokausta i tokom masakra Poljaka u Voliniji i istočnoj Galiciji 1943-1944. Ovi masakri rezultirali su smrću 80.000-100.000 Poljaka i 10.000-15.000 Ukrajinaca.

Prema Timothy D. Snyderu, termin se i dalje koristi (često pežorativno) za opisivanje ukrajinskih nacionalista koji simpatiziraju fašističku ideologiju i smatraju se sljedbenicima Unije u modernoj Ukrajini.

U kadirovsko-putinskom značenju, ovaj termin upotrebljava se za demonizaciju Ukrajinaca. Preoveličavanjem uloge i utjecaja "banderovaca" u Ukrajini želi se dobiti alibi za agresiju na ovu zemlju i za takozvanu denacifikaciju.