Boris Johnson dobiva sve više podrške u svom odvažnom nastojanju da se vrati u Downing Street 10 uprkos upozorenjima kritičara da time riskira gurnuti konzervativce u novi haos zbog predstojeće parlamentarne istrage o skandalu “Partygate”.

Dok se bivši premijer vraćao sa svog odmora na Karibima, kako bi prikupio podršku među zastupnicima, Rishi Sunak stao je prvi u red s blizu 90 javno deklariranih pristalica, premda neki od njegovih pobornika tvrde da je već prešao prag od 100 imena potrebnih za ulazak u prvi krug glasanja.

Johnson je u međuvremenu stekao podršku šest aktuelnih ministara u kabinetu a njegovi saveznici se hvale da će lahko prijeći prag od 100 poslanika, i tvrde da će on biti jak kandidat na glasanju u kojem sudjeluje 150.000 Torijevaca.

Ni Johnson ni Sunak još se nisu zvanično izjasnili, dok je Penny Mordaunt, čelnica Donjeg doma, postala prva koja je objavila svoju kandidaturu.

Kritičari bivšeg premijera rekli su da će neki torijevski zastupnici vjerovatno postati nezavisni ili prebjeći u drugu stranku ako Johnson ponovo pobijedi.

Izvor blizak odboru za privilegije poslanika – koji istražuje da li je Johnson lagao parlament u vezi sa zabavama u Downing Streetu i Whitehallu tokom pandemije Covida – rekao je da protiv bivšeg premijera postoji “ogromna količina pogubnog materijala”.

Drugi izvor među zastupnicima rekao je da je komisija prikupila ogromne količine pismenih dokaza koji bi uskoro mogli biti objavljeni.

Tvrdi se da bi to Johnsonu bila velika smetnja ako bi postao premijer, te da se time riskira novo rasplamsavanje bijesa javnosti.

Jesse Norman, viši poslanik Torijevaca i ministar vanjskih poslova, rekao je da bi Johnsonov povratak bio katastrofa. “Postoji nekoliko vrlo dobrih potencijalnih kandidata za lidera konzervativaca. Ali odabir Borisa bila bi sada – i to savjetodavno kažem – apsolutno katastrofalna odluka”, rekao je Norman.

William Hague, bivši lider stranke, izjavio je za Times Radio da je vraćanje Johnsona najgora ideja koju je čuo u svojih 46 godina kao član konzervativaca, i da bi to izazvalo “spiralu smrti” za stranku.

Ako sva tri kandidata uđu na glasanje uz podršku po više od 100 poslanika, postoji mogućnost da Sunak i Mordaunt zajednički pokušaju izbaciti Johnsona iz utrke.

James Duddridge, poslanik koji podržava Johnsona, rekao je za PA Media: “Bio sam u kontaktu sa šefom preko WhatsAppa. On leti nazad. Rekao je: ‘Vraćam se, Dudders, uradit ćemo ovo. Ja sam za to.’”

Johnsonovi saveznici rekli su da se nadaju da bi se mogao postići dogovor sa Sunakom i da se Johnson želi sastati sa svojim bivšim kancelarom.

Johnson će tvrditi kako samo on ima mogućnost da pobijedi na sljedećim parlamentarnim izborima, uprkos anketi Opinijuma koja sugerira da bi Sunak bio bolji protiv laburista Keira Starmera. Sunakove pristalice sugerirale su da je pakt malo vjerojatan, ali da bi bivši kancelar bio spreman razgovarati s bilo kim.

Jedan bivši ministar u kabinetu rekao je da je rizik kod Johnsona to što “nikada ne znate odakle će doći sljedeća sramota”. Osim Partygatea, bilo je i pitanja u vezi s donatorom koji je finansirao renoviranje njegovog stana u Downing Streetu i Johnsonovog neuspjeha da se brzo pozabavi skandalima oko lobiranja i seksualnog uznemiravanja.

Neki torijevski zastupnici podigli su obrve zbog odluke bivšeg premijera da ode na dvonedjeljni odmor na Karibe, dijelom dok je parlament zasjedao, i njegove spremnosti da dopusti da mu životni stil nakon premijerskog mandata bude finansiran od bogatih torijevskih donatora.

Jedan od starijih torijevskih zastupnika izjavio je: “Čini mi se da će Sunak dobiti 100 nominacija. A kad je riječ o članstvu, mislim da bi pobjednik bio Boris. Zaista to znam. Ono što je bilo poučno jeste količina meilova koje sam dobio od svojih mještana, doduše, nisu svi članovi stranke, koji su mi rekli ‘vratite Borisa’.”

“Bilo je dosta ljutnje zbog toga kako je smijenjen. Dakle, ako se sve svodi na članove, mislim da se Boris već vratio.”

(Izvor: Guardian)