Ovih je dana javnost sarajevska kantonalna „trojka“ zabavljala bombastičnim napisima svojih medija o navodnim istragama o sukobu interesa i smjenama koje se spremaju osobama koje obavljaju više dužnosti, a što je, po „trojkašima“ sukob interesa. Jasno, u prvi je plan isturena Sebija Izetbegović, sva je ta pisanija bila i osmišljena i uperena kao i obično protiv žene koja je na izborima dobila glasove za mandat u Skupštini Kantona Sarajevo i koja je generalna direktorica sarajevskog Kliničkog centra.

Iako je jasno da te dvije dužnosti Izetbegović ne dovode u sukob interesa, loši studenti DIF-a i visokih škola sa Sokoca odlučili su medijski kriminalizirati Izetbegović i usput još i nekolicinu drugih kadrova, koji su tako postali kolateral i najaviti kako će Izetbegović zbog toga smijeniti s direktorske dužnosti, ali joj i oduzeti poslanički mandat.

Kada su poprilično nježno na društvenim mrežama upozoreni, čak i iz vlastitih redova, da to što rade nema veze ni sa zakonima ni sa zdravom pameću, poslana je da kritičare disciplinira „analitičarka“ koja im je na Twitteru objasnila da je cijela stvar pokrenuta jer se ne koristi zakon „koji je zastario“. Baš kao da je riječ o jogurtu isteklog roka trajanja, a ne o pravnoj normi.

Sva je ta papazjanija ipak pokazala da se ne zna ko je smješniji, ukisla Twitter analitičarka ili Ured za borbu protiv korupcije u Kantonu Sarajevo, koji zakon o sukobu interesa, nakon što ga je SDP na višem nivou potpuno obesmislio prije nekoliko godina, sada pokušava svesti na kantonalni nivo. Tako „trojka“ zamišlja državu. Šta god da im se ne sviđa ili nije po njihovom, bilo da je riječ o instituciji ili zakonu, oni će to ukinuti ili proglasiti zastarjelim i osnovati ili izglasati svoje vlastito.

Ali potkapacitiranim „trojkašima“ i njihovim medijskim snajperistima neko konačno treba pojasniti da je sukob interesa i zakonska regulativa koja ga sprečava isključivo pitanje države Bosne i Hercegovine, a ne kantona ili općine i da je pitanje zakona o sukobu interesa jedno od pitanja koje se nalazi među onih 14 famoznih prioriteta koje Bosna i Hercegovine treba ispuniti na svom putu priključenja Evropskoj uniji. Zakon o sukobu interesa jasno je naveden u odjeljku nazvanom „Vladavina prava“.

Da im bude do kraja jasno: Zakon o sukobu interesa mora biti izglasan na državnom nivou, a tek se nakon toga primjenjuje na nižim nivoima.

I konačno, nisu ni kantonalni Ured za borbu protiv korupcije, koji ne radi ništa osim reklamiranja u medijima i objavljivanja iznosa plaća uposlenika u kantonalnim institucijama, niti „trojka“ niti analitičari ti koji mogu izabranom zvaničniku oduzeti mandat. Ma koliko često „trojkaši“ sanjali o tome, mandat nakon izbora daje i oduzima isključivo Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine.