Sergi Enrich trebao je svoju karijeru nastaviti u njemačkom Schalke 04. Ali isto onako brzo kako su mu se otvorila vrata za taj tansfer, još su se brže zatvorila. I to zbog pritiska navijača čuvenog njemačkog kluba, koji ove sezone igra u Drugoj ligi, navijača koji su se usprotivili angažmanu španskog fudbalera.

A digli su glas protiv njega zbog seksualnog skandala u čijem je središtu bio upravo 31-godišnji Enrich. Riječ je o događaju iz 2016. godine, kada se snimao tokom seksualnog akta sa prijateljem i neimenovanom djevojkom i onda taj zapis objavio bez njenog pristanka.

Za čelnike Schalkea to nije bila stvar zbog koje bi odustali od njegovog angažmana ali čin zbog kojeg je bio osuđen na dvije godine zatvora bilo je nešto preko čega nisu mogli preći navijači. Španac je već bio na putu da obavi liječnički pregled i potpiše ugovor ali je morao odustati i vratiti se kući. Ionako već odavno ljuti navijači kluba iz Gelsenkirchena bili su protiv i njihovo je mišljenje presudilo.

Nije ovo prvi put da navijači stopiraju transfer nekog fudbalera u klub koji podržavaju.

Ukrajinac Zozulia, kojeg je Betis iz Seville posudio Rayo Vallecanu 2017. godine, morao je napustiti madridski klub zbog pritiska njegovih najvatrenijih navijača, radikalnih ljevičara Buccaneersa, zbog navoda da je Zozulia povezan sa neonacističkim grupama u svojoj domovini. Kada je nekoliko godina kasnije, igrajući za Albacete, došao u Madrid igrati utakmicu protiv Raya, uvrede sa tribina bile su tako žestoke da je sudija morao prekinuti meč.

Salva Ballesta nije 2013. godine postao pomoćnik tadašnjeg trenera Abela Resine zato što su ga na društvenim mrežama navijači Celte iz Viga optužili da je fašista. Balesta je porijeklom iz oficirske porodice i uvijek je bio patriotski nastrojen. „Šteta je što se u današnje vrijeme politika miješa sa sportom. Nikada se nisam pozivao na politiku, samo sam uvijek govorio da se osjećam Španac“, izjavio je nakon tog događaja nekadašnji igrač.

Godine 2015. Sergi Guardiola, kojeg je je angažirala Barcelona, dobio je otkaz samo  nekoliko sati nakon što je predstavljen. Na vidjelo su izašli neki tweetovi igrača koji su pokazali njegovu veliku sklonost ka Real Madridu. "Hala Madrid i kurva Katalonija", napisao je na svom Twitter profilu. Odjek tih poruka i njihov uvredljiv sadržaj natjerali su Barçu da odmah raskine ugovor.

Iako se klubovi bore da ne potpadnu pod preveliki uticaj navijača, pritisak na društvenim mrežama sve je veći. Navijači Schalkea bili su ti koji su prošle sezone natjerali na odlazak bivšeg predsjednika i ulagača u klub, Clemensa Tönniesa. U početku je bio optužen za rasizam i na kraju je vlasnik klaonice, koja je bila teško pogođena kovidom u prvim mjesecima pandemije, odlučio napustiti klub.

Navijačima nije bio problem potkopati mu ugled iako je bila riječ o čovjeku koji je spasio klub izdašnom finansijskom injekcijom u teškim trenucima poslovanja. Pritisak koji je trpio postao je neizdrživ i za njega i za klub.