Bh. košarkaš koji igra u NBA ligi Jusuf Nurkić i Humanitarna organizacija Pomozi.ba organizacija najavili su da će zajednički pokriti svu materijalnu štetu nastalu prilikom napada i premlaćivanja Ajše i Fadila Memišević, starijeg bračnog para iz sela Omeragići kod Višegrada.

Policija u Višegradu uhapsila je 36-godišnjeg Bojana Prodana, od ranije poznatog policiji, zbog razbojništva i brutalnog premlaćivanja Fadila i Ajše Memišević. Uhapšen je pod sumnjom da im je nanio teške tjelesne povrede te ih opljačkao.

Memiševići su nekoliko dana prije prodali su stoku, a novac od prodaje namjeravali su čuvati za svoje dženaze i ukope. Međutim, napadač koji im je upao u kuću prve noći ramazana, nedugo nakon iftara, očigledno je imao informaciju o prodaji te je insistirajući da mu predaju novac, tukao starce nogama po licu i tijelu. Prijetio im je, a potom je i ispalio hitac iz vatrenog oružja. Također, svezao ih je, a kada je našao novac, pobjegao je iz kuće.

Nakon što im je u višegradskom domu zdravlja ukazana prva pomoć, Memiševići su prvo prevezeni u KB Goražde, a nakon toga i na Kliniku za neurohirurgiju UKC-a Sarajevo. 

Prodan je 2008. godine osuđen za ubistvo svog komšije, 73-godišnjaka Vučka Sarića iz izbjegličkog naselja Prelovo kod Višegrada. Prije i nakon toga je dovođen u vezu s nizom drugih krivičnih djela.

Prije dvije godine uhapšen je zbog sumnje da je policajcima zaprijetio da im treba otkinuti glavu nakon što mu je zbog nakupljenih kaznenih bodova oduzeta vozačka dozvola.

Prodan je rodom iz Konjica, a živi u izbjegličkom naselju Prelovo.

Ovaj događaj izazvao je osjećaj nesigurnosti kod svih građana Višegrada. Napad je osudila i općinska uprava na čelu sa načelnikom Mladenom Đurevićem.

Kako bi barem donekle ublažili gubitak povratnicima, Nurkić i Pomozi.ba su odlučili pomoći pretučenom bračnom paru.

˝Dedo i nana imali su 7.000 KM koje su čuvali za svoju dženazu i novac nije problem namiriti, ali nastalu traumu bit će teško sanirati˝, poručili su iz Pomozi.ba.