Ime Jose Luisa Chilaverta, čuvenog fudbalskog golmana, ponovo je u centru pažnje medija u Latinskoj Americi. Objavio je kako želi na izb orima zakazanim za april naredne godine postati predsjednik svoje zemlje. Chilavert računa na glasove sa desnog kraja političkog spektra.

Svoju kandidaturu najavio je "nakon što je razmislio i osjetio odgovornost za izgradnju boljeg Paragvaja" i sve objavio na društvenim mrežama uz video na kojem se vidi kako obilazi tržnice, grli starije i fotografira se s djecom na ulicama. Najbolji južnoamerički golman 20. stoljeća, prema Međunarodnoj federaciji nogometne historije i statistike, kandidira se kao nezavisni kandidat.

Chilavert je u svojoj zemlji debitirao 1980. godine, ali je postao legenda u Argentini. Bio je golman Sportinga Luqueño i paragvajskog Guaraníja, argentinskog San Lorenza i španske Real Zaragoz prije nego što je stigao u Vélez Sarsfield 1991. godione.

Desetljeće je branio gol tog tima sa zapadnohg oboda Buenos Airesa i sa njim osvojio Copa Libertadores, Interkontinentalni kup protiv talijanskog Milana, četiri argentinske lige i tri južnoamerička prvenstva. U međuvremenu je postigao 62 gola, više od bilo kojeg drugog profesionalnog golmana prošlog stoljeća, a tri puta je bio proglašen najboljim na svijetu na svojoj poziciji.

Njegova legenda odrasla je u nogometu koji više ne postoji. Krupan, okretan i svadljiv, Chilavert je svojom lijevom nogom znao često savladati protivničke vratare, njegovi golovi iz slobodnih udaraca učinili su ga slavim kao i tuče sa protivnicima. Pamti se kako je aktualnog trenera River Platea Marcela Gallarda zgrabio za vrat; pljunuo je brazilskog beka Roberta Carlosa u lice u utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo; nakon što je isključen, prišao je klupi kolumbijske reprezentacije samo da bi udario Faustina Aspirillu...

Pamti se i 16. juni 1996. u kojem je njegova ekipa razbila Boca Juniors, toliko je izludio Diega Maradonu da je legenda izbačena prije s terena kraja prvog poluvremena.

Sada će se vidjeti je li njegova fudbalska slava dovoljna za politiku. Povukao se iz sporta prije gotovo 20 godina, ali je još uvijek ostao kontroverzna ličnost. U Paragvaju je 26. maja osuđen za klevetu predsjednika Južnoameričkog nogometnog saveza Alejandra Domíngueza kojeg je na Twitteru optužio da je primio mito. Zato  će svoju kampanju započeti čim mu prođe uslovna zatvorska kazna.

Međutim već je dao naznačiti u kojem će se pravcu kretati njegova kampanja, Nazvao je Urugvaj konzervativca Luisa Lacallea Poua i Brazil krajnje desnice Jaira Bolsonara kao "dašak svježeg zraka koji liberalna demokratija ima" na kontinentu, te izjavio da je "veoma zabrinut da će populizam zavladati."

 

Tras reflexionar y sentir la responsabilidad de construir un mejor Paraguay, decido hacer formal mi candidatura a Presidente para que nuestro pueblo vuelva a sentirse #OrgullosoDeSerParaguayo
Conocé nuestras propuestas en https://t.co/L4OM559HRu#Chila2023 #ChilaPresidente pic.twitter.com/s1VhRTpeai

— José Luis FelixChilavert Gonzalez (@JoseLChilavert_) June 16, 2022