Jordan Bardella, mladi 27-godišnji političar zvijezda je u usponu francuske krajnje desnice i nasljednik veteranske čelnice Marine Le Pen. Bardella, rođen u Drancyju, u pariškoj regiji, izabran je za novog predsjednika antiimigracijske stranke Nacionalno pregrupiranje (RN) s podrškom 85 posto stranačkih izaslanika.

Nakon 11 godina komandovanja, Marine Le Pen odlučila se povući s predsjedničkog mjesta u stranci, prethodno poznatoj kao Nacionalna fronta (FN), koju je njezin otac, Jean-Marie Le Pen, vodio gotovo 40 godina ranije. "Činjenica da predsjednik stranke ne nosi prezime Le Pen znak je Marinine otvorenosti i povjerenja u novu generaciju", rekao je nedavno Bardella.

Bardella bi želio da se Le Pen po četvrti put kandidira za francuskog predsjednika 2027. godine, nakon što je u drugom krugu izbora u aprilu ove godine postigla rekordnih 41,45 posto glasova protiv Emmanuela Macrona. RN je postao najjača opoziciona stranka u Nacionalnoj skupštini (donjem domu).

Jordan Bardella bio je privremeni predsjednik od septembra 2021., kada je Le Pen odstupila, navodno privremeno. Bardella je nedavno javno izbnio detalje o odrastanju na osmom katu zgrade u sjeveroistočnom predgrađu Pariza, gdje je živio sa svojom majkom, talijanskom imigranticom.

Neredi 2005. u francuskim predgrađima natjerali su ga da se sa samo 16 godina pridruži Le Penovoj stranci. Bardella voli isticati da pripada novoj generaciji nacionalista s malo toga zajedničkog s rasističkim i antisemitskim imidžom koji se povezuje s Jean-Marie Le Penom i FN-om.

Njegova kćerka Marine se pokušala što više distancirati od ovog toksičnog naslijeđa, iako kritičari kažu da je rasizam još uvijek raširen i optužuju vođu da iznosi stare ideje novim jezikom. Bardella nudi novu sliku desnice. Uvijek je odjeven u besprijekorne košulje, uglancane cipele i kratko ošišanu kosu. Njegovi stranački protivnici sumnjaju u njega zbog navodne spremnosti da usvoji ideje koje zagovara ekstremni desničar Zemmour.

Prošle je godine Bardella bio blizu potpisivanja Zemmourove mantre o "Velikoj zamjeni", teorije zavjere koja sugerira da su bijeli Evropljani namjerno zamijenjeni imigrantima.