Komesarka Evropske Komisije za unutarnje poslove Ylva Johansson doputovat će u četvrtak u Bosnu i Hercegovinu gdje će s najvišim državnim i lokalnim funkcionerima razgovarati o situaciji s migrantima te posjetiti izbjeglički kamp Lipa, najavljeno je danas iz Evropske komisije.  

Johansson će su u BiH sastati s članovima predsjedništva države, predsjedavajućim Vijeća ministara, ministrom sigurnosti, premijerom Unsko-sanskog kantona i gradonačelnikom Bihaća, rekao je glasnogovornik Komisije Adalbert Jahnz.

Zajedno s predstavnicima ministarstva sigurnosti, Međunarodne organizacije za migracije i ostalih agencija UN-a, komesarka će posjetiti izbjeglički kamp Lipa pokraj Bihaća.

Taj kamp je potpuno uništen u požaru  23. decembra 2020.  Kamp je uspostavljen u aprilu 2020. kao odgovor vlade na pandemiju koronavirusa, ali u njemu nije bilo uvjeta za boravak zimi. 

Nakon požara stotine migranata boravile su na otvorenom, da bi im potom privremeni smještaj bio osiguran u šatorima koje je postavila vojska. 

Prema Evropskoj Komisiji, u BiH boravi oko osam hiljada migranata i izbjeglica, od kojih njih šest hiljada živi u kampovima koje finansira EU pored Sarajeva i u Unskom-sanskom kantonu