Thapelo Amad, političar iz Al Jama'aha, male muslimanske stranke, imenovan je za gradonačelnika Johanesburga, najveće metropole Južnoafričke Republike.

Nakon što je gradonačelnica Mpho Phalatse jučer smijenjena uz izglasavanje nepovjerenja, Amad je na glasanju u gradskom vijeću izabran za gradonačelnika šestmilionskog grada.

Poznata i kao stranka muslimanske manjine u zemlji, Al Jama'ahov kandidat Amad postao je prvi muslimanski gradonačelnik Johanesburga, najveće metropole u zemlji.

Vladajući Afrički nacionalni kongres (ANC) i glavna opoziciona Demokratska alijansa (DA) tražili su koaliciju s drugim manjim strankama nakon što nijedna stranka nije osvojila većinu u Johanesburgu na lokalnim izborima u Južnoj Africi u novembru 2021. godine.

Iako južnoafrički muslimani čine manje od dva posto stanovništva zemlje, oni su ekonomski i politički vrlo utjecajni.

Al Jama'ah je mala stranka koja je na lokalnim izborima 2021. dobila 0,2 posto glasova širom zemlje. Danas osvojeno mjesto u gradskoj općini Johannesburg najveći je politički uspjeh stranke koja je osnovana 2007. godine.

Thapelo Amad je imam koji je rođen i odrastao u poznatoj crnačkoj četvrti Soweto, koja je poznata kao srce Južne Afrike.