Tajvan mora biti na oprezu zbog kineskih vojnih aktivnosti "iznad vrha", rekao je premijer u utorak, nakon što je rekordnih 56 kineskih aviona uletjelo u tajvansku zonu protuzračne obrane, dok je predsjednik rekao da će ostrvo učiniti sve što je potrebno da se odbrani. Tajvan je izvijestio o 148 aviona kineskih vazdušnih snaga u južnom i jugozapadnom dijelu svoje zone protivvazdušne odbrane u periodu od četiri dana koji je počeo u petak, istog dana kada je Kina obilježila ključni patriotski praznik, Dan državnosti. Kina polaže pravo na Tajvan kao svoju teritoriju, koju bi trebalo zauzeti silom ako je potrebno.

Tajvan kaže da je nezavisna država i da će braniti svoje slobode i demokratiju, okrivljujući Kinu za napetosti. Međunarodna zajednica na tenzije gleda sa sve većom zabrinutošću. Japan i Australija pozvali su u utorak njih dvojicu na razgovor, dok su Sjedinjene Države rekle da su "prenijele jasne poruke" nakon onoga što su opisale kao destabilizirajuće aktivnosti Kine.

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen postavila je modernizaciju oružanih snaga kao prioritet, fokusirajući se na upotrebu novog, mobilnog oružja kako bi svaki napad Kine učinio što skupljim. U članku za američki časopis Foreign Affairs objavljenom u utorak, Tsai je rekao da će pad Tajvana u Kinu izazvati "katastrofalne" posljedice po mir u Aziji. Tajvan ne traži vojnu konfrontaciju, rekla je Tsai, "ali ako su njegova demokratija i način života ugroženi, Tajvan će učiniti sve što je potrebno da se odbrani".

Sjedinjene Države, glavni tajvanski vojni dobavljač, imaju „čvrstu“ posvećenost Tajvanu. Kina je optužila Sjedinjene Države za tenzije zbog prodaje oružja i podrške ostrvu.

U  prilog teške i napete atmosfere, sigurnosni izvor potvrdio je izvještaje u tajvanskim medijima da je kineski pilot na radio upozorenje da odleti u nedjelju uzvratio. Kinesko ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

U utorak se oglasio i Japan koji je rekao da pomno prati situaciju i da se nada da bi Tajvan i Kina mogle riješiti svoje razlike kroz razgovore. "Japan vjeruje da je od ključne važnosti da situacija oko Tajvana bude mirna i stabilna", rekao je ministar vanjskih poslova Toshimitsu Motegi u Tokiju, prenosi Reuters.

"Osim toga, umjesto da samo nadgledamo situaciju, nadamo se da ćemo izvagati različite moguće scenarije koji se mogu pojaviti kako bismo razmotrili koje mogućnosti imamo, kao i pripreme koje moramo napraviti." Japanska, američka, britanska, holandska, kanadska i novozelandska mornarica održale su tokom vikenda zajedničke vježbe u blizini Okinawe, uključujući američke i britanske nosače aviona.

Australijsko ministarstvo vanjskih poslova također je izrazilo zabrinutost zbog povećanih upada Kine u zračni prostor. "Rješavanje razlike oko Tajvane i drugih regionalnih pitanja mora se postići mirnim putem kroz dijalog i bez prijetnji ili upotrebe tišine ili prisile", navodi se u saopćenju.

Tajvan živi pod prijetnjom invazije otkako je poražena vlada Republike Kine pobjegla na ostrvo 1949. godine nakon što je izgubila građanski rat sa komunistima. Nikada nije potpisan mirovni ugovor niti primirje. Tajvanci su  navikli na kineske prijetnje i na otoku nema znakova panike zbog pojačanih vojnih aktivnosti, niti podrivanja povjerenja ulagača na berzi.