Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, na svom Facebook profilu nedavno je objavio status u kojem se obračunava s bivšim direktorom Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS Ademom Zalihićem. Ova objava popraćena je i s nekoliko fotografija.

Kako je naveo ministar Vranić, na fotografijama se vide dva službena motocikla koje je navodno koristio Adem Zalihić u privatne svrhe, tj. za odlazak na planine.

"Motori za 'provod po planinama, sunčane naočale i vjetar u kosi' bivšeg direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć su zajedničkim naporom nove direktorice, Ministarstva zdravstva KS i načelnika Općine Centar vraćeni tamo gdje im je i mjesto. Namjera Ministarstva zdravstva i načelnika Općine Centar Srđana Mandića je da ih doniraju moto jedinici MUP-a KS. Nastavak otkrivanja jos ovakvih sličnih igračaka 'super direktora' je u toku", napisao je Haris Vranić.

Ovu (dez)informaciju ubrzo su prenijeli i megafoni "Trojka" koalicije, Depo portal i Pressmedia.ba, bliski "Trojkinom" direktoru Bosanskog kulturnog centra Sarajevo Jasminu Durakoviću i "čovjeku s milion funkcija" Aljoši Čampari. Čak su iskoristili priliku i da Adema Zalihića nazovu "divljim SDA anđelom".

U međuvremenu se na svom Facebooku oglasio i Adem Zalihić koji je na ove optužbe odlučio odgovoriti dovom.

"O Allahu, ako sam ja ikada bio na bilo kojoj planini, s bilo kakvim motorom u mom životu, kazni me najtežom kaznom! A ako je potvora, a Ti najbolje znaš, molim Te, porazi i ponizi zlotvore, razotkrij njihove spletke i prljave igre, uništi njihovu vlast i moć. Kazni autora potvore i njegove pomagače i one koji su mu omogućili da pravi nered među ljudima, onako kako zaslužuju, a Ti to najbolje znaš", stoji, između ostalog, u objavi bivšeg direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Podsjetimo, u augustu prošle godine smijenjen je direktor JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS Adem Zalihić. To je bila odluka Upravnog odbora ove javne ustanove koja je donesena na tada održanoj sjednici. On je, nakon što je Vlada KS imenovala Upravni odbor, ukazao na neregularnosti, odnosno na to da predsjednica Upravnog odbora Vesna Hadžiosmanović ne ispunjava uvjete propisane konkursom za izbor Upravni odbor jer je starija od 65 godina.

Također, Vlada je donijela rješenje nakon prijave doktora Zalihića i urgencije Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS da se predsjednica Upravog odbora razriješi dužnosti, kako su kazali, na vlastiti zahtjev.

Osim toga, Adem Zalihić je u intervju za Stav neposredno prije smjene kazao da je iz vladajuće koalicije, konkretno od zastupnika u Skupštini KS Vedrana Jakupovića iz Naroda i pravde, dobio ponudu da pristupi NiP-u i da tako ostane na svojoj poziciji.

Trenutno se na čelu Zavoda nalazi Amra Bašić-Živadinović.