„Nije majka Muju karala što se kladio, već što se vadio“, kaže jedna stara poslovica. Premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti odlazak na skijanje na francuske Alpe dok glavni grad grca u problemima bio bi samo još jedan golemi minus u bilježnicama glasača koji se iz dana u dan kaju što su dali glas sintetičkoj „Trojka“ koaliciji da se lider Naše stranke nije odlučio „vaditi“ na Twitteru.

„Uzeo sam pet dana godišnjeg odmora. U redovnoj sam komunikaciji s članovima Vlade i svojim saradnicima. Izgradili smo sistem rada i povjerenja da se bilo čije odustvo ne može odraziti na funkcionalnost Vlade KS pa tako niti na njenu sposobnost da pravovremeno i adekvatno odgovorimo na krize, ali i na svakodnevne političke podvale“, napisao je premijer Edin Forto koji je odlučio opet, kako mu spočitavaju na društvenim mrežama, dezertirati iz Sarajeva, ovaj put na pet dana.

Njegov prvi pratilac na ovom putovanju je načelnik sarajevske Općine Centar Srđan Mandić, inače njegov dobar prijatelj i stranački kolega, a na godišnjem odmoru je i kantonalni ministar privrede Adnan Delić.

Edin Forto, čelnik trenutnog saziva Vlade KS, skupa s koalicionim partnerima zajaukao je kada je Predstavnički dom usvojio zakonsko rješenje o novoj raspodjeli prihoda u kojoj se Sarajevskom kantonu ukida ponder 2, ali taj jauk bio je lažan što se najbolje može vidjeti iz brojnih ekskurzija koje su sebi odlučili priuštiti vladajući u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Zašto bi se iskreno bunili kada njima ništa neće faliti?!

Uostalom, kada je riječ o ponderu 2 i potencijalno novoj raspodjeli prihoda, najiskreniji kada je riječ o očuvanju vlastite pozicije bio je Aljoša Čampara, čovjek s hiljadu funkcija, koji je sinoć gostovao u emisiji Polis na TVSA tokom koje je direktno kazao kako će moguće negativne finansijske efekte nove raspodjele prihoda najviše osjetiti građani Sarajeva, dok sebe, svoje stranačke i koalicione kolege nije uzimao u obzir. Adekvatnim planiranjem budžeta Kantona Sarajevo i bez pondera 2 može se, ako ima volje, raditi na razvojnim projektima, ali tada sigurno ne bi bilo opuštenog razgledanja Dubaija bez ikakve koristi za građane.

Poznato je da su januar i februar već godinama najhladniji mjeseci, a malo je nedostajalo da KJKP „Toplane“ ostane bez gasa. Devet kotlovnica „Toplana“ Sarajevo prije samo nekoliko dana bilo je isključeno s gasnog sistema „Sarajevogasa“, a opet su vlast i politički postavljeni direktori nastojali optužiti „Energoinvest“ i Vladu Federacije BiH za vlastite neuspjehe. No ni ovo nije bio dovoljno snažan razlog da Edin Forto ostane u Sarajevu i nastavi raditi jer, zaboga, skijanje ne smije da trpi.

U toku dana stiglo je i saopćenje iz Naše stranke, čiji je predsjednik rekreativni skijaš Edin Forto, u kojem navode kako su dobili poziv da u petak u Neumu prisustvuju sastanku na kojem će direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i specijalni izaslanik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a Matthew Palmer, koji su opet u našoj državi, razgovarati s političkim zvaničnicima iz BiH o izmjenama Izbornog zakona. Kako su istakli u saopćenju, njihovo učešće zavisit će od same agende sastanka koja im, napominju, nije poslana. Ako kojim slučajem pristanu ići u Neum, ostaje da se vidi hoće li Edin Forto „uspjeti stići“ od zimskih radosti na ovaj sastanak.

Da je stanovnicima glavnog grada preko glave vrijeđanja inteligencije najbolje govore poruke upućene premijeru Edinu Forti da se ne mora ni vraćati s Alpa jer će im na taj način biti lakše. Također, ističu da sa sobom zadrži i Srđana Mandića, koji nije uradio gotovo ništa otkako se nalazi na čelu centralne sarajevske općine.