Dok se hiljade izraelskih ultra-nacionalista pripremaju za marš kroz muslimansku četvrt jeruzalemskog Starog grada u nedjelju, Riad al-Hallaq se priprema za najgore. Palestinac, vlasnik kafića, godinama svjedoči kako je godišnja parada postajala sve neprijateljskija. "Provokacije su već počele ove sedmice ", rekao je al-Hallaq za Middle East Eye. “Nekoliko djece s izraelskom zastavom prolazilo je i skandiralo 'smrt Arapima' među ostalim vulgarnim uvredama. Napadali su žene i pokušavali im skinuti hidžab. "To izaziva emocije ljudi."

Marš zastave godišnji je skup koji planiraju izraelski ekstremno desničarski aktivisti kao dio proslave u spomen na "ponovno ujedinjenje" grada pod izraelskom vlašću. Ali radosna prilika za mnoge Izraelce je tužna stvar za Palestince u gradu. Policijski sat uveden za Palestince, zatvorene firme, vandalizam i rasističke uvrede su nešto što Palestinci moraju trpjeti tog dana dok izraelski ultra-nacionalisti i doseljenici zaštićeni policijom pjevaju i plešu na ulicama.

Marš zastave dio je "Dana Jeruzalema", izraelskog praznika koji obilježava okupaciju istočnog Jeruzalema 1967. nakon Šestodnevnog rata. Hiljade ljudi se pridružuju proslavama diljem grada 28. dana mjeseca ijara po hebrejskom kalendaru, koji često pada između maja i juna. Tradicija traje od 1967. godine, ali je tokom godina stalno jačala. Marš organiziraju članovi Religioznog cionističkog pokreta.

Uključuje sudionike iz različitih grupa za naseljavanje kao što su Bnei Akiva, Im Tirtzu i regionalna vijeća ilegalnih naselja Binyamin i Gush Etzion na Zapadnoj obali. Ove godine organizatori su najavili da će povorka u nedjelju biti podijeljena na dva dijela i da će učestvovati do 16.000 ljudi. Počevši od zapadnog dijela grada, jedan će marš proći kroz Stari grad kroz vrata Jaffe, odnosno, Bab al-Khalil, dok će drugi ući kroz vrata Damaska, Bab al-Amoud. Sastat će se kod Zapadnog zida, gdje će se slavlje nastaviti do kasno navečer.

Marš koji ulazi kroz vrata Damaska ​​proći će kroz muslimansku četvrt glavnom ulicom al-Wad. Vrata i užurbana stara cesta važni su orijentiri za Palestince, simbolično i ekonomski. Male trgovine i ulični prodavači ispunjavaju obje strane uske ulice koja vodi do džamije al-Aqsa. Na dan marša izraelske vlasti prisiljavaju vlasnike trgovina da ih zatvore dok se od stanovnika muslimanske četvrti traži da ostanu u zatvorenom prostoru, a stanovnicima Jerusaleama nije dopušten ulazak na ulicu.

Al-Hallaq, čija se trgovina nalazi u ulici al-Wad (ulica Ha-Gai na hebrejskom), kaže da je marš postao agresivniji u posljednjih 10 godina. Iako je to oduvijek bio provokativan događaj, nekada je prolazio s relativno manje ograničenja za Palestince. Donedavno su trgovine mogle ostati otvorene za posao. Ali stvari su se postupno pogoršavale, rekao je. "Marš sada osigurava policija a doseljenici koji mu se pridruže ispoljavaju rasizam na vrlo nenormalan način. Atmosfera koju njeguju je 'ubij ili budi ubijen'", rekao je al-Hallaq.

Neke od pjesama koje su dokumentirane tokom Marša zastave posljednjih godina uključuju i antipalestinske i antimuslimanske rasističke uvrede, kao što su "Smrt Arapima", "Muhamed je mrtav" i "Uništit ćemo džamiju al-Aksa ." Učesnici marša su također optuženi da su uništavali trgovine dok su se probijali kroz muslimansku četvrt.

Izraelska nevladina organizacija Ir Amim u prošlosti je vodila kampanju da se marš preusmjeri iz muslimanske četvrti a prošle sedmice su ponovo pozvali vladu da još jednom preusmjeri marš, koji su opisali kao "prikaz jevrejske dominacije i rasizma".

Ovogodišnji marš odobrili su izraelski ministar javne sigurnosti Omer Bar-Lev i policijski komesar Yaakov "Kobi" Shabtai. Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je tu odluku "nastavkom opasne eskalacije od strane Izraela koja prijeti da će regiju uvući u eksploziju koju bi bilo vrlo teško kontrolirati". Hamas je također izdao upozorenja protiv izvođenja marša i pozvao Palestince na "visoku pripravnost".

Prošlogodišnja parada je odgođena zbog pojačanih napetosti u Jeruzalemu, s Hamasovim raketama koje su letjele prema gradu nekoliko minuta nakon početka marša, otvarajući put Izraelu da pokrene razorni vojni napad na pojas Gaze. U napadu u maju 2021. poginulo je 256 Palestinaca, oštećeno je više od 50.000 kuća i uništena ključna infrastruktura. U Izraelu je od raketiranja poginulo 13 ljudi. U strahu od ponavljanja prošlogodišnjih događaja, neki izraelski političari takođe su izrazili protivljenje maršu.

Prošlogodišnji marš, prekinut Hamasovim raketama, promijenio je svoju rutu u zadnji tren jer su napetosti u gradu bile na vrhuncu nakon nasilnih izraelskih napada na džamiju al-Aqsa i pokušaja deložacije Palestinaca iz četvrti Sheikh Jarrah u ustupiti mjesto izraelskim naseljenicima.

Prošlog mjeseca vlasti su blokirale improvizirani marš prema Vratima Damaska što je izazvalo bijes krajnje desnih organizatora. Aprilski marš je uslijedio usred pojačanih tenzija koje su ponovno izazvale izraelske racije u al-Aqsi tokom mjeseca Ramazana. Neuspjeh ta dva marša da prođu kako je planirano uglavnom je posljedica palestinske solidarnosti, ali sada su vlasti pod pritiskom ultranacionalista kako bi osigurale da ovogodišnja parada prođe prema planu, u pokušaju da vrate svoju sliku kontrole i suvereniteta nad gradom.

Pitanje suvereniteta sedmicama je tema razgovora ne samo u Jerusalemu nego i unutar Izraela i na okupiranoj Zapadnoj obali. Tokom sprovoda ubijene novinarke Abu Akleh 13. maja, izraelska policija izdala je zabranu mahanja palestinskom zastavom. Ožalošćeni su napadnuti i odvučeni u stranu svaki put kada bi palestinska zastava bila viđena kako se vihori među gomilom.

Nekoliko dana kasnije, tokom komemoracija Nakbe i drugih propalestinskih skupova u izraelskim gradovima, podizanje palestinske zastave brzo je postalo pitanje političkih prepirki u vladi. Zastupnik Israel Katz upozorio je Palestince u utorak na još jednu Nakbu ako budu vihorili palestinsku zastavu na izraelskim univerzitetima.

Sličan sukob u vezi sa zastavama traje od prošle sedmice u okupiranom gradu Nablusu na Zapadnoj obali. Izraelski doseljenik, kojeg su štitili vojnici, skinuo je palestinsku zastavu sa stuba za struju na prometnoj cesti u gradu Huwara u blizini Nablusa. Incident je od tada doveo do napetih sukoba s Palestincima koji su pokušavali ponovno postaviti zastavu i suočili se s vojnicima i naseljenicima. U srijedu se skupina doseljenika, praćena naoružanim vojnicima, okupila u gradu mašući izraelskom zastavom. Ovo skidanje palestinske zastave nije ništa novo, rekao je palestinski istraživač baštine Hamza al-Aqrabawi, dodajući da je to dio desetljećima stare politike brisanja palestinskog identiteta.

"Okupacija je od 1967. zabranila palestinsku zastavu... koristila je prekomjernu silu na terenu i razmjenjivala razne pravne mjere kako bi kriminalizirala ljude zbog nošenja palestinske zastave, uhićenjem i pritvaranjem nekih", rekao je Aqrabawi za MEE. U tom kontekstu, Aqrabawi tvrdi da je Marš zastave postao važan događaj za Izraelce, ali istovremeno izaziva sve više ljutnje i frustracije kod Palestinaca.