Huti, koje podržava Iran, zauzeli su sjever. Dok je jug podijeljen između secesionista koji podržavaju Ujedinjene Arapske Emirate i sljedbenika Vlade predsjednika Abdrabbuha Mansura Hadija, kojeg protežira Saudijska Arabija. Ali pčelarima je strana podjela teritorija. Košnice utovaruju bez ikakve zaštite u stražnji dio svojih kombija i putuju do četiri glavne tačke: Sana'a, Sada, Hadhramaut ili Shabwah, gdje se nalazi željeni nektar. Vode se godišnjim dobima i nadmorskim visinama prilagođavajući se vojnim operacijama.

“Ni vojnici Jemenske vojske ni Huti nikad nam ne naplaćuju takse kad nas zaustave na vojnim kontrolnim tačkama”, kaže 35-godišnji pčelar Ali Hussein Khaled s vrha kombija dok istovara posude pune dragocjenog meda. “Osim toga, boje se pčela”, dodaje sa smijehom. Kao i ostali civili, i oni su pretrpjeli žrtve kada su saudijski i borci pod kontrolom UAE greškom bombardirali košnicer. Najkvalitetniji med prodaje se u novembru. Khaled je otišao na pijacu u Ataqu, glavnom gradu provincije Shabwah, gdje se nada da će za svoj med dobiti između 100.000 i 150.000 eura. U trgovinama se tekuće zlato pakira u plastične boce u impresivnom nizu tekstura, okusa i nijansi u rasponu od tamno smeđe do zlatno-žute.

Samo prodavači biljke kat uživaju istu privilegiju mobilnosti, iako ne i izuzeće od plaćanja ili primanja mita prilikom prelaska barikada. Dugotrajno žvakanje tog lišća nacionalni je sport za jemenske muškarce, zbog čega željene stabljike uzgajane u Sani prelaze više od 500 kilometara koji ih dijele od Shabwaha da bi ih njihovi neprijatelji sažvakali s druge strane fronte. Med putuje istim krivudavim stazama, iako, za razliku od kata, rijetko dolazi do nepca svojih sugrađana Jemena.

U zemlji od 30 miliona stanovnika koja živi najgoru humanitarnu krizu litra izvrsnog meda prodaje se za 100 eura. Iznos jednak prosječnoj mjesečnoj plaći u Jemenu. Trgovci su prisiljeni da ga izvoze u Saudijsku Arabiju, gdje plaćaju trostruku cijenu za delikatesu kojoj dodjeljuju i svojstva afrodizijaka i tvrde da je vakcina protiv virusa korona.

Jemen je izvezao 50.000 tona meda 2015. godine, prije izbijanja rata. Pčelarska profesija i dalje je jedna od najvrednijih kada je u pitanju zarađivanje za život u najsiromašnijoj zemlji u regiji. “Barem smo u svijetu poznati po nečemu što nije rat i bijeda, već slatko i izvrsno”, tješi se pčelar Khaled.